Kako pripremiti žitarice: Probajte 3 jednostavne tehnike za savršen obrok!

by | novembar 30, 2021

Kako pripremiti žitarice? Probajte ih na nov način. Kao prvo, proširite paletu vrsta žitarica koje koristite, a zatim i naučite jednostavne, nove tehnike zahvaljujući kojima će one na lak način postati sastavni deo vaše (zdrave) kuhinje. Evo šta smo imali na umu…

Zahvaljujući bogatom, orašastom ukusu, celovite žitarice savršen su dodatak gotovo svakom jelu. Njihova zemljana aroma i naglašena tekstura odlično ističu ukus povrća. Takođe, žitarice su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima i dobar su izvor biljnih proteina. I, na kraju, za njihovu pripremu mogu se koristiti različite kulinarske tehnike, pa je lako biti kreativan u pripremi te osmisliti nove načine da ih poslužimo.

Kako pripremiti žitarice: Probajte žitarice na nov način

#1 Kao rižoto

Ovaj metod upotrebite pri pripremi žitarica kratkog zrna bogatih skrobom, poput spelte, ječma ili arborio pirinča. Prilikom otpuštanja skroba, tečnost se zgušnjava, a žitarica postaje mekana.

Uradite ovo: Propržite žitaricu na ulju. Dodajte vino (opciono) i dinstajte dok tečnost ne ispari. Stalno mešajući, dodajte kutlaču vrelog bujona ili vode. Nakon što žitarica gotovo u potpunosti apsorbuje tečnost, dodajte sledeću kutlaču bujona ili vode. Nastavite s ovim postupkom sve dok žitarica ne omekša.

Isprobajte ovo jelo: U rižoto od ječma umešajte kremasti sir poput rikote ili maskarponea (možete koristiti i narendani trapist ili čedar), a zatim i svežu rukolu. Poslužite sa kriškama jabuke udinstanim na maslacu s dodatkom đumbira. Druga opcija (na fotografiji ispod): u rižoto od ječma umešajte propržene šampinjone i poslužite sa svežom majčinom dušicom.

Članak se nastavlja posle reklama

Žitarice na nov način

Pročitajte i… Ovaj superjednostavni pilav od prosa pomoći će vam da održite nivo gvožđa pod kontrolom

#2 Kao gulaš

Ovaj način pripreme, zahvaljujući začinima, pojačava ukus žitarica, ali i svih ostalih sastojaka.

Uradite ovo: Na malo ulja izdinstajte aromatično bilje (crni luk, beli luk, peršun, vlašac, majčinu dušicu, bosiljak…). Zatim dodajte žitaricu po izboru, zajedno sa vrelim bujonom, vodom ili čak pivom. Ostavite da se krčka dok žitarica ne omekša, a tečnost ne bude gotovo potpuno apsorbovana.

Članak se nastavlja posle reklama

Isprobajte ovo jelo: Dinstajte speltu „na gulaš” s bujonom od povrća, tikvicama i ruzmarinom. Kada omekša, isključite, sačekajte da se sva tečnost upije, pa preko gotovog jela prelijte malo maslinovog ulja u koje ste dodali crvenu papriku i kumin u prahu.

#3 Hrskavo

Ovo je sjajan način da iskoristite ostatak kuvane žitarice. Kada je ispečete ili propržite da postane hrskava, možete je koristiti tako što ćete je posuti preko pečenog povrća ili jela s testeninom, a možete je dodati i u različite salate.

Članak se nastavlja posle reklama

Uradite ovo:U tiganju, na maslinovom ulju, propržite zrnevlje (prvo ga dobro prosušite), dok ne postane hrskavo. Prebacite ga na tanjir obložen salvetom i posolite.

Isprobajte ovo jelo: Pospite hrskavi proso na salatu od kupusa i kelerabe. Dodajte svež peršunov list, iseckane urme. Posolite, prelijte limunovim sokom i pospite malo čilija u prahu.

Pročitajte i… Ovi zdravstveni benefiti kinoe uveriće vas da je krajnje vreme da je uvrstite na jelovnik

lilacdragonfly via Pexels; Alleko / iStock via Getty