Kako se pravi voda od bamije i ima li zdravstvenih benefita?
Voda od bamije je sve popularnije piće, a nas je interesovalo da li je popularnost zaista i opravdana.
Bamija ili okra ( lat. abelmoschus esculentus) je biljka poreklom iz Afrike koja je donešena u Ameriku u 17. veku. Vrlo brzo, ova tropska biljka postala je veoma popularna u kulinarstvu, a uspeva u svim klimatskim uslovima. Najčešće, koristi se kao prilog jelima ili u čorbama. Međutim, već neko vreme, popularna je i voda od ove biljke. Evo o čemu se radi.
Voda od bamije
Voda od ove biljke pravi se potapanjem bamije u vodu. Naime, iseckajte 5-6 štapića bamija i stavite ih u vodu. Nakon toga, bamije bi trebalo da odstoje u vodi 24 sata pre konzumiranja. Pošto se „napiju vode“, mahune se dodatno iscede, a voda se pre ispijanja procedi. Prema onima koji su je isprobali, ovaj napitak pomaže u gubitku viška kilograma.
View this post on Instagram
Benefiti vode od bamije
- Istraživanja su pokazala da je bamija bogata antioksidantima koji umanjuju upale u organizmu i neutrališu štetu izazvanu slobodnim radikalima.
- Nekoliko sastojaka bamija utipče na smanjenje viška kilograma, poboljšavajući metabolizam.
- Studije su pokazale da bamija takođe neutrališe nivo šećera u krvi, kao i nivo holesterola.
Generalno, voda od bamije smatra se sigurnom za piče. Međutim, budući da sadrži frukante, može izazvati digestivne probleme, ukoliko se konzumira u većim količinama.
Kada je najbolje biti „bamija vodu“?
Najčešće, oni koji su probali ovaj napitak savetuju da se pije ujutro, na prazan stomak. Međutim, nijedna studija nije potvrdila da se na ovaj način ubrzava mršavljenje.
Pročitajte i… Voda i mršavljenje – postoji li veza ili je u pitanju mit?