Kako smanjiti apetit
Problem gojaznosti sve više poprima epidemiološke razmere u svim starosnim grupama. Pojačan apetit jedan je od glavnih krivaca za višak kilograma. Mnogo je faktora, kako spoljašnjih, tako i unutrašnjih, koji mogu da utiču na povećanje želje za hranom. Ponekad je reč o pravoj gladi, ali mnogo češće se zapravo radi o navici ili „terapiji“ nekog psihičkog stanja.
Kada ste gladni, važno je da napravite pravilan izbor namirnica i unesete ih u optimalnoj količini, da bi apetit bio zadovoljen bez posledica. Međutim, u takvim situacijama, najčešće se dešava da se poseže za pogrešnim namirnicama, pa se glad ponovo javlja ubrzo nakon obroka.
Brzo unošenje hrane, dosada, kao i dijete, odnosno gladovanje najčešći su uzroci pojačanog apetita. No, postoji mnoštvo namirnica koje mogu da smanje apetit i istovremeno pruže osećaj sitosti, poboljšaju varenje, reše problem neredovnog pražnjenja creva, ubrzaju metabolizam i dovedu telesnu težinu na optimalan nivo.
Mahunarke
Pasulj, sočivo, soja, leblebije i drugo mahunasto povrće obiluju dijetetskim vlaknima koja dokazano izazivaju osećaja sitosti, smanjuju nivo holesterola, leče opstipaciju i redukuju naslaga stare stolice u crevima. Predstavljaju odličan izvor proteina koji takođe imaju značajnu ulogu u procesu mršavljenja.
Integralne žitarice
Kao i mahunarke, integralne žitarice prava su riznica dijetetskih vlakana, ali i drugih hranljivih materija zaslužnih za zdravlje i vitalnost. Pirinač, raž, pšenica, ječam, ovas… spadaju u složene ugljene hidrate koji za razliku od prostih ugljenih hidrata, kao što je šećer, ne izazivaju prekomerno lučenje insulina, ali podstiču oslobađanje serotonina, hormona zaduženog za dobro raspoloženje i smanjenje apetita. Dugo održavaju osećaj sitosti, prirodni su laksativ, poboljšavaju probavu, odličan su detoksikator, te su idealan izbor za sve koji žele da se hrane zdravo i dovedu telesnu težinu na optimalan nivo.
Voda
Naučnici su potvrdili da je konzumiranje vode pre obroka jedan od najefikasnijih i najjednostavnijih načina za obuzdavanje apetita. Rezultati jedne studije pokazali su da osobe koje popiju pola litra vode 30 minuta pre jela, tokom obroka unesu oko 75 kalorija. Potrebno je samo biti disciplinovan i uzdržati se od jela tih pola sata, jer će u suprotnom doći do poremećaja u varenju hrane koja se unosi u želudac nakon upotrebe vode.
Voće
Određeno voće, kao što su jabuke, kruške, banane i grožđe sadrži veliku količinu vlakana koja regulišu probavu i podstiču lučenje hormona zaduženih za regulaciju apetita. Dobra strana voća jeste i ta što se može jesti u većim količininama jer sadrži vrlo malo kalorija. Kruške, osim vlakana, sadrže i pektin koji smanjuje nivo šećera u krvi, a samim tim i apetit.
Zeleni čaj
Poznat po svom antioksidativnom dejstvu, zeleni čaj ima značajnu ulogu u očuvanju celokupnog zdravlja. Idealano je za prevenciju i lečenje mnogih oboljenja, a postao je i neizostavan sastojak dijeta. Razlog se krije u njegovoj sposobnosti da ubrza metabolizam i snizi nivo holesterola u krvi. Naučno istraživanje sprovedeno u čikagu pokazalo je da zeleni čaj utiče i na smanjenje apetita.
Cimet
Ovaj začin poznat je po tome što reguliše nivo šećera u krvi, a samim tim i smanjuje apetit (i želju za slatkišima), snižava nivo holesterola i pomaže regulaciju probave. Može da se koristi kao dodatak kašama od žitarica, namazima i čajevima, ili da se jednostavno pomeša sa medom i pojede ujutru na prazan stomak.
Vanila
Zahvaljujući slatkastom mirisu, deluje umirujuće i smanjuje želju za hranom. Može da se koristi kao začin u jelima i napicima ili pak kao dodatak kupkama u vidu eteričnog ulja.
Čili
Kapsaicin, ljuta supstanca iz ovog začina smanjuje apetit, ubrzava metabolizam i sagorevanje masti, podstiče proizvodnju hormona dobrog raspoloženja, čime se smanjuje i želja za slatkišima. Odlično se kombinuje sa pasuljem, sočivom, mesom i salatama.
Autor: Life Content