Kako stevijom zameniti šećer

by | oktobar 17, 2014

stevija

Stevija je prirodan, nekaloričan zaslađivač koji se dobija iz lista biljke stevija. Više od 200 puta slađi od šećera, ekstrakt stevije može da zameni šećer u kolačima ako se dodaju drugi sastojci koji će nadoknaditi količinu šećera koja bi se inače koristila.

Prema sajtu MayoClinic.com, zamena šećera u ishrani može da pomogne u kontroli dijabetesa i mršavljenju. Zamena šećera je najefektivnija ako je deo ukupne zdrave ishrane i redovnog vežbanja.

1. Zamenite jednu šolju šećera sa 18 do 24 kesice stevija zaslađivača, 1/3 do 1/2 kašičice nerastvorenog praha stevije ili kašičicom tečnog ekstrakta stevije. Količinu izaberite na osnovu toga koliko sladak želite da kolač bude.

2. Zamenite količinu šećera koju biste inače stavili. Za svaku šolju šećera koji zamenjujete, stavite 1/3 šolje sastojka za dobijanje mase. Potencijalno zdravi sastojci za dobijanje mase su belanca, sos od jabuke, voćni pire ili jogurt. U nekim slučajevima takođe mogu da se koriste voćni sok ili voda. Ako se neki od ovih sastojaka već koristi – kao što je banana u kolaču sa bananama i lešnikom – jednostavno povećajte količinu tog sastojka u receptu. Testo bi trebalo da bude meko i ne previše tečno niti grudvasto.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Sledite ista upustva kada zamenjujete šećer u glazuri koju stavljate na gotov kolač. Međutim, neke glazure se sastoje skoro isključivo od šećera tako da ne bi bilo izvodljivo da se koristi stevija.

Izvor: Healthy Eating

Tagovi: