Kako veštački zaslađivači utiču na zdravlje?
U nastojanju da se hranimo zdravije, najčešće izbegavamo šećer, te ga zamenjujemo brojnim alternativama. Ali kako veštački zaslađivači utiču na zdravlje?
Konzumiranje veštačkih zaslađivača moglo bi povećati rizik od razvoja raka, tvrdi jedno veliko francusko istraživanje. Međutim, deo naučnika koji nisu bili uključeni u studiju tvrdi da ovo istraživanje nije dovoljan dokaz za promenu aktuelnih zdravstvenih preporuka.
Kako veštački zaslađivači utiču na zdravlje?
Milioni ljudi svakodnevno konzumira zaslađivače u proizvodima poput dijetalnih sokova, delom da bi izbegli nakupljanje viška kilograma zbog previše šećera koji unose u organizam. Ali zamena šećera veštačkim zaslađivačima već neko vreme izaziva kontraverze i brojna pitanja.
Da bi procenili uzrokuju li zaslađivači rak, francuski istraživači analizirali su podatke prikupljene među više od 100.000 ispitanika. U sklopu istraživanja francuske internetske stranice NutriNet-Sante, oni su putem upitnika sami prijavljivali šta jedu, kakv stil života vode te su navodili potencijalnu istoriju bolesti u intervalima od 2009. do 2021. godine.
Zatim su uporedili povezanost konzumacije zaslađivača s rizikom od razvoja raka, a u obzir su uzeli i druge varijable poput pušenja, loše ishrane, životne dobi i fizičke aktivnosti.
Među učesnicima studije koji su zaslađivače konzumirali češće od proseka, primećen je povećan rizik od raka – 13 % veći nego među onima koji ih nisu konzumirali.
Pročitajte i… Kako nam veštački zaslađivači pomažu da održimo zdravu telesnu težinu?
Po istraživanju objavljenom u časopisu PLOS Medicine, veći rizik od raka bio je posebno vidljiv kod onih koji su konzumirali aspartam i acesulfam kalijum, koji se koriste u mnogim bezalkoholnim pićima, uključujući i tzv. „sokove bez šećera“, odnosno „zero“ varijante napitaka. Sokovi su zaslužni za više od 50 posto ukupne konzumacije veštačkih zaslađivača, dok stoni zaslađivači učestvuju s 29 %.
U istraživanju se navodi: “Kod dela ispitanika uočen je veći rizik od razvoja raka dojke i nekih oblika raka povezanih s prekomernom telesnom težinom“.
Važno je koristiti kvalitetan veštački zaslađivač umesto šećera
Američki Državni institut za rak i britanski Cancer Research kažu da zaslađivači ne uzrokuju rak i dodaju da ih je za uporebu odobrila Europska agencija za sigurnost hrane.
Džejms Braun, biomedicinski stručnjak s britanskog univerziteta Aston rekao je da nisu svi zaslađivači jednaki.
– Na primer, zaslađivači na bazi stevije pokazali su dobrobit za zdravlje. Koristite li kvalitetan veštački zaslađivač kao zamenu za šećer, on će vam pomoći pri gubljenju kilograma, piše HINA.
Majk Džouns s Instituta za istraživanje raka u Londonu je izjavio:
–Povezanost prikazana u istraživanju ne implicira uzročno-posledičnu vezu te nije dokaz da veštački zaslađivači uzrokuju rak.”
Ipak, rezultati istraživanja ne bi trebalo da budu podsticaj za povratak konzumiranju zašećerenih pića.
Izvor: ljepotaizdravlje.hr