Karamel kolač s lešnikom – Zimska poslastica koja će vas zasititi i ugrejati
Decembar je mesec veselja, darivanja i mesec lepih slatkiša. I kada vam neko dolazi u goste i kada idete u goste, nekako se podrazumeva da ćete biti posluženi ili imati kod kuće neki ukusan kolač, pomalo neobičan i izgledom praznični. Naš predlog je Karamel kolač s lešnikom.
Ovaj slatkiš je prava zimska poslastica, jer pored toga što je sladak, ujedno je i energetska bomba. Lešnici, ovsene pahuljice, med, maslinovo ulje, agava šećer, to su sastojci koji će vas zasititi, ali i zagrejati tokom zimskih dana. Napunite baterije uz ovaj kolač, a onda se utoplite i uživajte u zimskoj šetnji i lepim prizorima koje decembar nosi sa sobom. (Pročitaj: Tradicionalna francuska kuhinja – Sočna piletina u vinu)
Karamel kolač s lešnikom
Osnova:
2 šolje ovsenih pahuljica
1/2 šolje agava šećera
1/3 šolje maslinovog ulja
Ovsene pahuljice sameljite u brašno. Dodajte šećer i ulje, pa nastavite sa mućenjem u blenderu ili seckalici, dok se smesa ne ujednači. Koru pecite 10 minuta na 180 stepeni.
Dok se kora peče, pripremite fil.Fil:
U šerpici, na tihoj vatri, stavite da provri:
1.5 šolja agava šećera
1/2 šolje meda
3 kašike kokosovog ulja
5 kašika vode
Kada provri, sklonite sa vatre, umešajte 2-3 kašike gustina, lepo izmešajte da se sve ujednači, pa dodajte 2 šolje grubo sečenog lešnika. Sve izmešajte, prelijte preko kore i pecite još 15 minuta. (Pročitaj: Jesenji specijalitet – Knedle sa ajvarom i mozzarelom)
Posle pečenja, pustite da se skroz ohladi, pa isecite i poslužite. Prijatno!
Napomena: mera je za kalup od 18 cm, a korišćena šolja je od 200 ml.