Keks od putera i susama
Sastojci:
– 8 supenih kašika putera hladnog,
– 1 šolja integralnog brašna,
– 1 šolja prosejanog brašna,
– 2 ¼ kafene kašike praška za pecivo,
– ¼ kafene kašike sode bikarbone,
– ½ kafene kašike soli,
– ¾ šolje mleka,
– 1 ½ supene kašike susama.
Postupak:
1. Zagrejte rernu na 250°C. Na tepsiju stavite papir za pečenje ili tepsiju blago nauljite.
2. U manjoj šerpi zagrejte 2 supene kašike putera i ostavite ga po strani. Drugih 6 kašika isecite na manje delove.
3. U srednjoj činiji pomešajte zajedno brašno, integralno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodajte puter i mešajte dok ne dobijete grudvičastu smesu. Dodajte mleko i lagano izmešajte smesu.
4. Izručite testo na pobrašnjenu površinu i mesite nežno nekoliko sekundi. Razvucite testo na debljinu oko 2 cm i čašom vadite okrugle keksiće.
5. Stavite keksiće na papir za pečenje, četkicom pokvasite keksiće istopljenim puterom. Na svaki keks stavite susama. Pecite 12 do 15 minuta na umerenoj temperaturi dok ne dobiju zlatnobraon boju. Služite tople.
Porcije: 10;
Priprema: 12 minuta;
Pečenje: 15 minuta;
Ukupno: 27 minuta.
Autor: www.klinikaPERINATAL.com