Keks od spanaća by 24Kitchen
Sastojci:
- 300 g spanaća
- 1 prstohvat muskatnog oraščića
- 2 češnja belog luka
- 2 kašike mirođije
- 4 belanca
- 2 kašike gustina
- So po želji
- 200 g kravljeg sira iz salamure
- 1-2 kašike kiselog mleka
- 200 g dimljene šunke
Način pripreme:
1. Očišćen i opran spanać jedan minut dinstajte u posudi bez vode. Dovoljno je da malo omekša. Dobro ocedite i ostavite da se ohladi.
2. U posudi pasirajte spanać, beli luk i mirođiju dok ne nastane glatka smesa. Začinite solju i muskatnim oraščićem.
3. Belanca umutite u sneg i pažljivo mešajući dodajte u pire od spanaća, naizmenično s gustinom. Sipajte smesu u pravougaoni pleh, na papir za pečenje. Testo se peče u već ugrejanoj rerni na 180 stepeni 8-10 minuta.
4. Nakon što ste testo izvadili iz rerne ostavite da odstoji 2-3 minuta, ali dok je još toplo uvijte u rolat zajedno s papirom. Ostavite da se potpuno ohladi.
5. Blenderom izmiksajte sir u glatku smesu. Dodajte kiselo mleko, koliko treba dok ne nastane smesa za mazanje.
6. Rolat od spanaća raširite i svuda premažite kremom od sira. Gore poređajte šunku, iseckanu na kriške.
7. Sve uvijte u čvrst rolat, umotajte u aluminijumsku foliju i zamrznite u zamrzivaču.
8. Rolat isecite na tanke kolutove 20 minuta pre posluživanja.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen