Keks sa pistaćima i crnom čokoladom
Jede vam se nešto slatko i drugačije, a želite da uposlite svoje prste i obradujte ukućane, imamo predlog za vas – keks sa pistaćima i crnom čokoladom.
Verujemo da će se mnogi složiti kako kombinacija oršastih polodova – lešnika, oraha ili kikirikiha – odlično ide uz crnu čokoladu. Međutim, na ovoj listi nepravedno se izostavljaju pistaći. Da li se slažete?
Naime, pistaći imaju manje kalorija u odnosu na pomenute zdrave grickalice. Porcija od 30 grama (jedna šaka) pistaća ima oko 160 kalorija.
Kada to spojimo sa crnom čokoladom koja je bogata raznim nutritijentima… pa, ko tome može da odoli?
Keks sa pistaćima i crnom čokoladom
Od smese koju napravite dobićete 12 velikih ili 18 keksića standardne veličine. Suzdržite se desetak minuta pre degustiranja kako bi se barem malo ohladili i postali hrskavi.
Sastojci:
220 g brašna
½ kašičice sode
¼ kašičice praška za pecivo
100 g belog šećera
60 g smeđeg šećera
120 g maslaca
1 jaje
100 g naseckane tamne čokolade
70 g naseckanih prženih pistaće
Prstohvat soli
Priprema:
Umutite maslac sa šećerom i vanilinim šećerom pa dodajte jaje.
Umutite brašno s praškom za pecivo i sodom, a na kraju dodajte i grubo iseckane pistaće i tamnu čokoladu.
Oblikujte čvrstu loptu, umotajte je plastičnom folijom i stavite u frižider na sat vremena.
Izvadite iz frizidera i pusti da odstoji nekoliko minuta na sobnoj temperaturi, a potom oblikuj 12 kuglica.
Rasporedite kuglice po limu za pečenje s razmakom do barem pet centimetara.
Po želji pospite s malo soli.
Pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni između 10 i 12 minuta. Keksi bi trebalo da poprimi malo zlatne boje po ivicama, ali da bude mekan. Hlađenjem će postati hrskaviji.
Prijatno!