Keks torta
- 700 g ”pti ber” keksa
- 300 g kokosovog brašna
- 3 pudinga od vanile
- 1,2 l mleka
- 6 kašika kristal šećera
- 250 g margarina
- 200 g šećera u prahu
- 500 g banana
- 3 dl slatke pavlake
1. U manju šerpu sipati 8 dl mleka, dodati kristal šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Umutiti 2 dl mleka sa praškom za puding od vanile i sipati u ključalo mleko. Kuvati na umerenoj temperaturi i mešati sve dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
3. Posebno umutiti margarin omekšao na sobnoj temperaturi sa šećerom u prahu. Dodati u ohlađen puding i umutiti mikserom.
4. Zatim sipati kokosovo brašno, banane isečene na kolutove, 500 g izlomljenog ”pti ber” keksa i dobro izmešati kako bi se dobila ujednačena masa.
5. Ostatak ”pti ber” keksa umakati u mleko i slagati na dno odgovarajućeg kalupa za tortu kako bi se formirala kora.
6. Preko kore sipati pripremljenu smesu za fil, poravnati i ostaviti u frižider da se stegne. Stegnutu tortu izvaditi iz kalupa i premazati šlagom od slatke pavlake.