Kestenje – glavni sastojak jeseni
Jesenja namirnica čiji se miris širi ulicama ima brojne zdravstvene prednosti i sve više se koristi u slanim i slatkim poslasticama.
Jedan plod jestivog (pitomog) kestena sadrži preko 50 odsto vode, belančevina i ugljenih hidrata, dok je njegov glavni sastojak skrob. Takođe, kestenje je bogato kalcijumom, magnezijumom, sumporom, hlorom, gvođšem, bakrom i mangnom, a sadrži i fosfor, te vitamine B grupe.
Pečenje kestenja na ulicama počelo je još u starom Rimu, a danas ga koristimo u raznim ukusnim receptima. L&Z poslastica koju preporučujemo svakako je kesten torta.
Inače, pečeni kesten ima veću energetsku vrednost, više belančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljenih hidrata. Isto tako, sadrži vitamin E i fitohemikalije koji nisu zastupljeni u kuvanom kestenu. Mada kuvani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.
Zbog visokog sadržaja skroba, kesten se može usitniti u brašno, te pomešati s belim ili integralnim brašnom za pravljenje hleba, tjestenine, kolača ili, na primer, njoka.
Kada kupujete kestene, obratite pažnju da su celi i da na kori nema rupica, a ne bi smeli ni da budu vlažni.
Zdravstvene prednosti kestenja možete pogledati OVDE.
Tekst: Life Content
Izvor: Tportal.hr