Kiflice sa šunkom
Za testo:
- 550 g mekog brašna tipa 400
- 1/2 kocke svežeg kvasca
- 2,5 dl mleka
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 dl ulja
- 100 g margarina
- 1 jaje
- susam
Za fil:
- 250 g feta sira
- 1 žumance
- 200 g šunke
Priprema:
Testo:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 1,5 dl mlakog mleka, kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna pa dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, ulje, preostalo mleko i malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Umešeno testo ostaviti da nadođe.
Fil:
1. Šunku sitno iseckati pa sjediniti sa izgnječenim feta sirom i žumancetom i dobro izmešati.
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo premesiti pa podeliti na 8 jufki i ostaviti da odmori 20 min. Zatim jufke istanjiti oklagijom.
2. Svaku drugu istanjenu jufku premazati umućenim margarinom i preklopiti praznom jufkom tako da se dobiju 4 preklopljena testa.
3. Filovana testa unakrsno iseći na 8 trouglova a svaki trougao po sredini zaseći 2 cm.
4. Na svaki trougao staviti kašičicu fila, a zatim krajeve trouglova preklopiti ka sredini i umotati kiflice.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega oblikovane kiflice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana