Kiš od pečuraka
Za testo:
- 300 g brašna
- 1 kašika seckanog peršuna
- 180 g margarina
- 2 žumanceta
- 3 kašike vode, so
Za fil:
- 30 g margarina
- 1 glavica ljubičastog luka
- 400 g pečuraka
- 1 kašika seckanog peršuna
- 2 jajeta
- 3 dl neutralne pavlake
- mešavina začina
Priprema:
Testo:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti polovinu brašna, na kockice iseckani margarin, žumanca, peršun, vodu i malo soli po ukusu. Dobro izmešati, a zatim postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo.
2. Umešeno testo upakovati u najlon kesu i ostaviti da miruje u frižideru 30 min.
Fil:
1. Ljubičasti luk iseći na kockice, a šampinjone na listove.
2. U teflonskom tiganju otopiti margarin pa na njemu propržiti luk da omekša. Potom dodati šampinjone i dinstati ih u sopstvenom soku. Kada suvišna tečnost uvri i šampinjoni omekšaju, dodati peršun i začine po ukusu.
Finalni postupak:
1. Odstojalo testo istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm.
2. Odgovarajuće kalupe nauljiti te ih obložiti istanjenim testom. Preko testa naneti fil od pečuraka.
3. Posebno umutiti jaja i neutralnu pavlaku pa preliti preko fila.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana