Kivi kolač

by| mart 8, 2011
Kivi kolač


Za koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 1 dl ulja
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 dl čokoladnog mleka

Za fil:

  • 8 dl mleka
  • 8 kašika brašna
  • 2 vanil-šećera
  • 150 g bele čokolade
  • 200 g šećera
  • 250 g putera
  • 700 g kivija
  • 2 bezbojna preliva za kolače

Kora:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, šećer, ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo. Umutiti mikserom kako bi se dobila ujednačena masa.
2. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 
200 ºC dok ne porumeni.
3. Pečenu koru poprskati čokoladnim mlekom.

Fil:

1. U manju šerpu sipati 6 dl mleka, dodati šećer, vanil-šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti ostatak mleka i brašno, sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu smesu dodati puter omekšao na sobnoj temperaturi i umutiti mikserom. Na kraju dodati rendanu belu čokoladu i polako promešati.

Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u tepsiju, preko nje sipati pripremljen fil i poravnati.
2. Kivi oljuštiti, iseći na kolutove i poslagati preko fila.
3. Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice, preliti preko voća i sačekati da se ohladi.

Tagovi: