Koji orašasti plodovi su najzdraviji? Rang-lista izgleda ovako…
Oni su neizostavni sastojak zdrave ishrane. Imajući u vidu njihov fantastičan ukus, uopšte ne čudi što mnogi vole orašaste plodove. Uključujući i mene.
Pripremila: Jasmina Ubiparip
Nekada ih grickam kao užinu, često ih nosim u tašni kako bi mi pomogli da – ako osetim iznenadni napad gladi – premostim do sledećeg obroka, dodajem ih u salatu ako mi se učini da je dosadna i da je potrebno nešto da je podigne, kao i u jutarnji musli. Volim i mleka od orašastih plodova, ulja su fantastična, a nedavno sam pročitala da je još bolji efekat ako ih potopimo i ostavimo da proklijaju – što planiram uskoro da isprobam (pa, naravno, pišem o rezultatima)…
Znajući uopšteno da su veoma zdravi, nedavno sam se zapitala koji orašasti plodovi su najzdraviji. Odgovor sam pronašla na sajtu Mind Body Green, koji je, u saradnji s nutricionistima, napravio rang listu najzdravijeg jezgrastog voća. Evo kako ona izgleda.
1. Pistaći
Oni su se našli na prvom mestu rang liste ne samo zahvaljujući tome što su odličan izvor proteina, vlakana i zdravih masnoća (onih koje imaju pozitivan efekat na kardiovaskularni sistem) već i zbog toga što su, kako ih je opisala nutricionistkinja Kerolin Braun „mindful nuts“ i „activity food“. Ona je pri tom imala u vidu činjenicu da se pistaći prodaju u ljusci, te da – da bismo uživali u njima – prvo treba da ih oljuštimo, što je po ovoj nutricionistkinji odlično sredstvo protiv emocionalnog prejedanja.
Iskreno, meni je ovo objašnjenje bilo malo čudno, jer zapravo, karakteristika svih orašastih plodova jeste da se nalaze u ljusci. Pri tom, neke druge vrste imaju još tvrđu ljusku nego pistaći i potrebno je daleko više da se potrudimo da ih oljuštimo. Da budemo još više „mindful“ i „aktivni“ pri njihovoj konzumaciji. Recimo, zamislite da ste nabavili orahe ili lešnike u ljusci, i seli da ih jedete sa „krckalicom“ u ruci – garantujem da ćete ih pojesti mnogo manje nego pistaća 🙂 Ali, naravno, ne sporim da su pistaći možda zaslužili prvo mesto zahvaljujući neodoljivom ukusu.
Još jedna napomena – podrazumeva se da su nutricionisti imali u vidu nesoljene pistaće kada su ih stavili na prvo mesto top-liste najzdravijih orašastih plodova, dok se kod nas uglavnom prodaju dobro posoljeni, što ih automatski izacuje iz kategorije „zdrava hrana“. Imajte to u vidu.
2. Orasi
U narodnoj medicini, smatralo se da su orasi odlični za pamćenje, jer svojim oblikom podsećaju na mozak. Nutricionisti se slažu da je narod intuitivno osetio istinu. „Oni sadrže esencijalne omega-3 masne kiseline u formi alfalinoleinske kiseline, koja igra važnu ulogu u fiziologiji mozga. Pored toga, štiti od srčanih oboljenja i umanjuje upalne procese u organizmu“, kaže nutricionistkinja Alana Voldron.
3. Brazilski orasi
Našli su se na visokom trećem mestu „orašaste liste“ jer su bogati selenom, mineralom moćnog antioksidativnog dejstva. „Jedite ih ako ste zabrinuti za svoje reproduktivno zdravlje ili ako imate problema sa štitnom žlezdom“, kaže nutricionistkinja Džesika Kording.
4. Indijski orasi
Nutricionisti ih preporučuju jer su bogati bakrom i magnezijumom. „Bakar je važan da bi organizam mogao da iskoristi gvožđe. Magnezijum potpomaže u regulaciji mišićne i nervne funkcije, a kontroliše i novo šećera u organizmu“, kaže Alana Voldron. Njihova upotreba je raznovrsna – odlični su za pravljenje mleka, mogu postati kremasti sos ili sir.
Kako da od indijskih oraha napravite tiramisu koji je ne samo ukusan, nego i zdrav, saznajte ovde.
5. Bademi
Poznati su po visokom sadržaju vitamina E, koji je važan za zdravu i blistavu kožu, popravlja imunološki sistem i štiti organizam od štete koju izazivaju oksidativni procesi. Bademi takođe sadrže magnezijum, kalcijum i folate, kao i monosaturisane masnoće (poput onih iz maslinovog ulja), koje umiruju upalne procese i snižavaju rizik od srčanih oboljenja. Probajte ih sirove ili pečene, u formi ulja, brašna, mleka ili jednostavno krupno naseckane u salati.
6. Pekan
Prepuni su hranljivih materija – sadrže 19 različitih vitamina, minerala i antioksidanasa. Monosaturisane masnoće iz pekana pomoći će nam u regulaciji nivoa holesterola u krvi.
7. Makadamija
Ovi puterasti oraščići su nešto jače kalorijske vrednosti od ostalih, ali su njihovi nutritivni benefiti – kao i ukus – fantastični. Bogati su omega-9 esencijalnim masnim kiselinama te utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Tu su i vitamin A, gvožđe, proteini, tijamin, riboflavin, nijacin i folati. Spomenuli smo da su veoma masni, ali u pitanju su zdrave masnoće.
Kako bi izgledala vaša top lista omiljenih orašastih plodova? Podelite je sa nama u komentarima!
Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje