Omiljeni kolač kraljice Viktorije: Isprobajte originalni recept glavnog poslastičara Bakingemske palate (video)
Ovaj lagani biskvitni kolač bio je omiljena poslastica kraljice Viktorije, kojoj i duguje svoj naziv. Naime, kraljica je svakodnevno uživala u osvežavajućoj kombinaciji biskvita, džema i puter-krema. Šoljica čaja je za plemkinju bila nezamisliva bez parčeta ovog kolača. Glavni poslastičar Bakingemske palate podelio je sada ovaj tradicionalni recept s nama, običnim smrtnicima, kojima je kraljevska palata, definitivno, nedostižna. Ali zato nije ovaj kolač… Recept je iznenađujuće jednostavan, pa ga može spremiti svaka prosečna domaćica. (Pročitaj: Kolačići sa čokoladom: Recept od samo pet sastojaka)
Biskvitni kolač kraljice Viktorije
Sastojci:
Kora:
3 jaja
150 g prah-šećera
150 g putera
150 g brašna (prethodno ga pomešajte s praškom za pecivo)
1/2 kašičice arome vanile
100 g džema (najbolje odaberite onaj od jagode ili maline)
Puter-krem:
150 g omekšalog putera
220 g prah-šećera
1/3 kašičice vanile
Priprema kore: zagrejte rernu na 180 stepeni C. Podmažite pleh puterom (ukoliko je pleh manji, ispecite dve kore). Pomešajte šećer, vanilu i puter tako da dobijete ujednačenu smesu. (Pročitaj: Avokado – najbolji saveznik našeg srca)
U posebnoj činiji umutite jaja i postepeno ih sipajte u smesu. Uz stalno mešanje, dodajte brašno. Kada je sve sjedinjeno, podelite na dva dela. Polovinu pecite dok ne dobije zlatnobraon boju, a za to će biti potrebno dvadesetak minuta. Zatim ispecite drugu polovinu smese (to će biti druga kora). Ostavite da se dobro prohladi.
Priprema puter-krema: umutite puter sa prah-šećerom i aromom vanile.
Prvu koru filujte džemom, zatim preko džema rasporedite puter-krem. Preko toga stavite drugu koru i na kraju pospite prah-šećerom. Tortu, naravno, poslužite uz engleski čaj.
Objavljivanje ovog autentičnog recepta za biskvitni kolač kraljice Viktorije naišlo je na veliko oduševljenje fanova kraljevske porodice. Mnogi od njih odlučili su da ga naprave i sami, a reakcije su više nego odlične. (Pročitaj: Napravite dezert koji će izgledati kao iz poslastičarnice: Kako se pravi glazura za “staklene” kolače i torte)
View this post on Instagram