Kolač od bresaka
za 6 osoba
vreme pripreme: 35 min.
pečenje: 15 min
POTREBNO JE:
Za koru:
- 3 jajeta
- 3 kašike brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 3 kašike šećera
Fil I:
- 3 dl soka od kompota od bresaka
- 2 dl vode
- 1 vanil-šećer
- 2 pudinga od vanile
- 2 kašike šećera
Fil II:
- 3 dl slatke pavlake
- 1 kesica želatina u prahu
- 600 g bresaka iz kompota
- 100 g šećera u prahu
PRIPREMA:
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti žumanca i šećer, dodati sneg od belanaca, brašno, prašak za pecivo i polako promešati varjačom.
3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC 15 min.
Fil I:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti sok od kompota, vanil-šećer, 1 dl vode i šećer te kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti prašak za puding od vanile sa 1 dl vode pa sipati u ključalu tečnost i kuvati uz neprestano mešanje da se fil zgusne.
Fil II:
1. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
2. Breskve ocediti i sitno iseckati.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi.
4. U umućen šlag dodati želatin i breskve te polako promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu koru preliti vrelim filom I i ostaviti da se stegne.
2. Zatim naneti fil II, poravnati ga i staviti u frižider da se ohladi.
Savet plus: Sačekati da se kolač dobro ohladi i stegne, a zatim ga isećina kocke i poslužiti.
Izvor: Dobra hrana