Kolač sa južnim voćem, bademima i lešnicima by 24Kitchen
Sastojci:
- 50 g suvih kajsija
- 50 g suvih smokvi
- 50 g suvog grožđa
- 50 g suvih ribizli
- 150 ml ruma
- 20 g oljuštenih badema
- 150 g mekog maslaca
- 125 g smeđeg šećera
- 3 jaja
- 1 kašičica soda bikarbone
Za glazuru:
- 2 kašike očišćenih badema
- 3 kašike očišćenih lešnika
- 3 kašike meda
Način pripreme:
1. Skinite drške sa suvih smokvi i isecite smokve na sitne komada. Iseckajte kajsije. Stavite ih u činiju zajedno sa suvim grožđem i ribizlama. Prelijte rumom i ostavite da odstoji 30 minuta.
2. Umutite rukom meki maslac sa šećerom dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte jaja jedno po jedno, mešajte. Pomešajte u činiji brašno sa sodom bikarbonom i posle ih dodajte u mešavinu. Promešajte.
3. Iscedite sušeno voće i dodajte u testo. Dodajte i bademe.
4. Namažite maslacem plitki pravougaoni oblik sa pokretnim dnom (35 x 11 cm). Sipajte smesu i poravnajte. Pecite kolač 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni. Nadgledajte kolač dok sa peče.
5. U šerpici zagrejte med i dodajte bademe i iseckane lešnike i mešajte nekoliko sekundi. Nanesite glazuru preko ispečenog kolača i vratite u rernu na još 15 minuta.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen