Krem čorba od kelerabe
Sastojci:
- 2 kg junetine od buta
- 4 kg kelerabe
- 500 g mladog graška
- 1 kg crnog luka
- 200 g brašna
- 3 dl ulja
- 4 dl pavlake
- 6 žumanaca
- 2 veze peršuna
- 6 kocki za supu
- začin C, biber
Sastojci:
1. Junetinu i oljuštenu kelerabu iseći na kocke, a luk i peršun sitno iseckati.
2. U šerpi od 15 litara na ulju propržiti crni luk da porumeni, dodati junetinu i dinstati uz povremeno dolivanje vode dok ne omekša.
3. U manju šerpu sipati 6 l vode, dodati kocke za supu i kuvati dok supa ne proključa. U ključalu supu dodati kelerabu i kuvati je dok ne omekša. Kelerabu procediti, te 2/3 izmiksati i vratiti u supu, a 1/3 ostaviti u komadu.
4. Miksanu kelarabu razmućenu u supi i ostatak kockica kelerabe sjediniti sa dinstanom junetinom, dodati grašak, sipati još 6 litara vode te ostaviti da proključa.
5. Pripremljenu čorbu kuvati dok svi sastojci ne omekšaju. Pred kraj kuvanja, umešati hladnu zapršku i začiniti po ukusu.
6. Posebno umućena žumanca i pavlaku umešati u kuvanu čorbu i posuti je seckanim peršunom.
Izvor: Dobra hrana