Kroketi od ribe
Za 4 osobe
POTREBNO JE:
- 600 g fileta soma
- 2 struka mladog crnog luka
- 200 g feta sira
- 1 jaje
- prezli po potrebi
- 2 dl pavlakeŽ
- 2 dl ulja
- 1 svež krastavac
- 200 g kukuruznog griza
- 200 g pirinča
- šafran
- mirođija
- prstohvat belog luka u prahu
- mešavina začina
- so
PRIPREMA:
1. Filete soma samleti na mašini za mlevenje, mladi luk što sitnije iseckati, a feta sir izrendati na krupno rende.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti samlevenu ribu, feta sir, mladi luk, jaje i začine po ukusu. Zatim dodati prezli koliko je potrebno da se dobije kompaktna smesa pogodna za oblikovanje.
3. Od pripremljene smese nauljenim rukama oblikovati krokete.
4. Krokete od ribe uvaljati u kukuruzni griz, a potom ih pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
5. Pirinač obariti u slanoj vodi sa malo šafrana pa ga ocediti od suvišne tečnosti.
6. Sveži krastavac oguliti i izrendati na krupno rende. Sjediniti sa belim lukom u prahu, pavlakom i mirođijom. Dodati začine po ukusu i dobro izmešati.
7. Krokete preliti pripremljenim umakom i poslužiti uz pirinač.
Izvor: Dobra hrana