Kuglof od mlevenog mesa
- 800 g mešanog mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 2 dl jogurta
- 3 jajeta
- 10 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 kašike ulja
- mešavina začina, biber
Za sos:
- 300 g šampinjona
- 1 dl belog vina
- 1 kašika seckanog peršuna
- 3 kašike ulja
- 2 dl pavlake
- mešavina začina, biber
1. Crni luk sitno iseckati i propržiti na vrelom ulju kako bi porumeneo.
2. Dodati mleveno meso i nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati začine po ukusu.
3. Posebno umutiti jaja, jogurt, brašno i prašak za pecivo. Dodati u ohlađen mesni fil i polako promešati.
4. Kalup za kuglof nauljiti i posuti brašnom, a zatim sipati u njega pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni. Pečeni kuglof izvaditi iz kalupa, ostaviti da se ohladi i preliti pripremljenim sosom od pečuraka.
Sos:
1. Šampinjone iseći na listove i propržiti na malo ulja. Zatim ih zaliti belim vinom i kuvati na umerenoj temperaturi dok pečurke ne omekšaju, a tečnost ne uvri.
2. U dinstane šampinjone dodati pavlaku, peršun, začine po ukusu i dobro izmešati.