Kupine – slatko lekovito zadovoljstvo

by | avgust 8, 2013

Kupina se u narodnoj medicini koristi vekovima, o čemu svedoče mnogi istorijski zapisi. Gotovo svi delovi ove biljke imaju lekovito dejstvo. Kupina je, pre svega, bogata gvožđem u organskom obliku, te se zato posebno preporučuje osobama koje pate od anemije, deci, trudnicama, dojiljama.

kupina

Ovaj sočni, slatki plod u stara vremena važio je kao nezamenljivo sredstvo protiv dijareje, naročito kod dece. Njeni listovi sadrže rastvorljivo vlakno – pektin koji snižava nivo lošeg holesterola (LDL), te se čaj od ovog dela kupine koristi za čišćenje krvi i kao pomoć u lečenju ili prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.

Osim gvožđa, plod kupine bogat je i drugim mineralima – kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, kao i vitaminima B1, B2 i C. Organske kiseline galotanin i inozit deluju antimikrobno, pa uništavaju bakterije, pre svoh ešerihiju koli i salmonelu enteritidis.

Slatko-kisele bobice u narodnoj medicini zauzele su značajno mesto i kada je reč o lečenju hemoroida i raznih povreda kože, a koriste se i kao antiseptik za ispiranje usne duplje u slučaju upale sluzokože.

Članak se nastavlja posle reklama

Osim toga, kupina ublažava prehladu i kašalj, a zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma i niskoj koncentraciji natrijuma, preporučuje se osobama koje pate od visokog krvnog pritiska.

kupine2

Lekovita svojstva kupine naročito su značajno za dijabetičare, jer ovo voće sprečava oštećenje krvnih sudova, a samim tim štiti vitalne organe. Zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata, oboleli od dijabetesa trebalo bi što češće da konzumiraju ovo voće.

Članak se nastavlja posle reklama

Od ukusnog ploda kupine prave se džemovi, marmelada, slatko i sok. Osim toga, od ovog voća spravlja se i nadaleko poznato kupinovo vino, koje zahvaljujući visokom sadržaju korisnih kiselina pomaže u varenju hrane, naročito belančevina. Ovaj napitak bogat je i gvožđem, pa se često upotrebljava kao dopuna terapiji anemije.

Recept za ukusni kolač sa kupinama možete pogledati OVDE.

Članak se nastavlja posle reklama

Autor: Life Content

Tagovi: