Kupus rešava zdravstvene tegobe
Kupus je prava zimska namirnica koju konzumiramo u raznim varijantama. Kuvamo ga, pečemo ili jedemo svežeg kao salatu. On je bogat vitaminom C, kao i vitaminima A, B1, B2, PP i K.
Svi ovi vitamini ga čine namirnicom sa mnoštvom dobrih svojstava, ali samo ukoliko ga jedemo u sirovom stanju. Treba birati zelene listove, jer su mnogo bogatiji mineralnim solima od belih.
Mnogi ljudi imaju problem sa varenjem kupusa, a stvara im i nadutost. Glavni krivac za ovo je kuvanje u vodi koja mu pritom oduzima elemente koji pogoduju dobroj probavi. Ako ne možete uvek jesti sirov kupus, preporučuje se kuvanje na pari.
Iako kupus nije poznat po svojoj prehrambenoj vrednosti, on ima brojna lekovita svojstva koja ublažavaju razne zdravstvene tegobe.
Bolesti creva
Jedna ili dve čaše sveže napravljenog soka sirovog kupusa, svakoga dana između obroka, mogu pomoći u slučaju proliva, kolitisa i upale creva.
Kašalj
Sirup od crvenog kupusa smiruje kašalj.
Čir na želucu
Tri čaše soka od svežeg kupusa dnevno su najbolji lek za čireve na želucu. Lečenje se sprovodi do ozdravljenja.
Promuklost
Kako ne bi izgubili glas, mnogi pevači pre izlaska na binu popiju šoljicu nesoljene supe od kupusa u koju je umešano jedno žumance.
Rane
Još od davnina su vojnici oblagali svoje rane listovima kupusa. Ovu metodu su kroz istoriju koristili mnogi ljudi. Primena je jednostavna: izaberu se zeleni listovi, operu u vodi, obrišu, nožem se iseku koreni, a listovi izravnaju varjačom ili flašom. Zatim se iseku na potrebnu veličinu i malo ugreju na peći pre nego što se stave na ranu.
Bronhitis
Na grudi i leđa se stave tri ili četiri lista kupusa, pričvrste zavojem i ostave preko noći.
Čirevi
Listovi kupusa najdelotvorniji su u lečenju čireva. Postupak je isti kao i kod rana, listovi se menjaju sve do izlečenja obolelog mesta.
Dermatoze
Akne, lišajevi i neke vrste ekcema ublažuju se oblozima od listova ili losionom od soka svežeg kupusa.
Udarci
Da bi se ublažile čak i veće modrice, stavljaju se oblozi od listova kupusa koji se menjaju čim se osuše, odnosno izgube svežinu.