Lako do ravnog stomaka: Pobedite nadutost za samo 7 dana
Bol, osećaj nelagodnosti i naduven stomak, simptomi su koji muče milione ljudi širom sveta. Za mnoge, nadimanje je kratkoročni problem koje može biti uzrokovano gasovima, zatvorom ili gutanjem vazduha tokom razgovora za vreme obroka. Međutim, nekima ono može biti pokazatelj dugoročnog, ozbiljnijeg problema, koje može biti simptom celijakije (alergije na gluten), intolerancije na pojedine namirnice ili sindroma „nervoznih“ creva. Šta godf da mu je uzrok, nadutost je sigurni pokazatelj da sa vaš probavni sistem nije u ravnoteži.
Nutricionista, Kler Barns, objašnjava da postoje brojni razlozi zašto se nadutost može javiti, kao i mnogo načina da se ovaj problem reši. Ona otkriva sedmodnevni plan kkao da pobedite nadutost.
Pročitajte i… Protivnici vitkog struka: Namirnice koje uzrokuju nadutost stomaka
1. dan: Počnite da vodite dnevnik namirnica
Prvi korak u rešavanju problema nadimanja jeste da počnete da vodite dnevnik namirnica koje konzumirate i da zapišete nakon kojih se javljaju ovi neprijatni simptomi. „Kada smo netolerantni na neku hranu, naše telo proizvodi antitela na tu namirnicu, te kada je ponovo konzumiramo antitela će proizvesti simptome kao što su nadimanje i grčeve u stomaku,“ kaže Barnsova i dodaje: „Ako nastavimo da jedemo hranu na kosu smo netolerantni, upala koja će nastati u crevima može da izazove proliv ili zatvor.“
Za razliku od alergija na hranu, gde se početak simptoma javlja odmah nakon konzumiranja pojedine namirnice, kod Kler navodi da se simptomi netolerancije mogu javiti i nakon nekoliko sati, pa čak i dana.
Sledeće korake kako da pobedite nadutost pročitajte na sledećim stranama…
2. dan: Da li sistem za varenje dobro funkcioniše?
Kako starimo, naša želudačne kiseline i digestivni enzimi se smanjuju, što otežava našem telu da svari hranu i spremi je za apsorpciju. Barnsova kaže da je najvolji način da proverite kako vam radi sistem za varenje da „zavirite“ u stolicu. „Ako vidite nesvarene čestice u njoj, postoji snažna indikacija da vaše telo ne vari hranu kako treba. Ova nesvarena hrana može početi da fermentira u probavnom traktu i izazove gasove i nadutost“, kaže ona.
Pročitajte i… 10 najvećih grešaka kojima usporavamo metabolizam
Kler savetuje da uzimate kašiku organskog nefiltriranog jabukovog sirćeta pomešanog s malom čašom vode pre jela gorkih namirnica, kao što je zeleno lisnato povrće. Ananas i mango, po njenim rečima, takođe sadrže enzime koji pomažu da se hrana lakše svari, te probajte da ih dodate u salate i jela, ili omiljeni frape. Takođe, varenje možete poboljšati i pojačanim unosom probiotika, koji će uspostaviti ravnotežu probavnog sistema.
3. dan: Naučite da se opustite
Ključna stvar koja vam može pomoĆi da sprečite prejedanje, pa time i nadutost, jeste da se opustite i da neometano jedete. Barnsova objašnjava: „Ako smo pod stresom, naš organizam skreće pažnju s varenja što znači da ne može da razgradi pojedenu hranu kako treba.“
Pročitajte i… Gore od belog hleba: 5 namirnica punih nezdravih ugljenih hidrata
Ona predlaže da neposredno pre jela dišete duboko, kroz nos i kroz usta, nekoliko minuta. „Sedite u udoban uspravan položaj, idealno bi bilo da gledate kroz prozor u daljinu“, kaže Kler i dodaje: „Ne žurite da sažvaćete hranu, jer tokom žvakanja naše telo proizvodi pljuvačku koja sadrži enzime za razlaganje hrane i njenu apsorpciju, te šalje signale do mozga da proizvede stomačne kiseline spremne za hranu koja je na putu.“
4. dan: Povećanje korisnih bakterija
Sledeći korak jeste da naučite kako da povećate nivo korisnih bakterija u stomaku. Da biste to uradili, važno je da jedete više fermentisane hrane, kao što su kiseli kupus, sir i jogurta, ili da unosite probiotike kao dodatak ishrani.
Pročitajte i… Brzo i lako do vitke linije: Namirnice koje ubrzavaju metabolizam
Barnsova objašnjava: „Neke vrste bakterija su korisne jer proizvode enzime koji nam pomažu da svarimo hranu. Namirnice bogate vlaknima su teške i nesvarljive, ali korisne bakterije iz našeg organizma se hrane ovim vlaknima. Nakon fermentacije vlakana korisne bakterije mogu da proizvedu masne kiseline koje telo onda može da apsorbuje. Ove masne kiseline imaju brojne prednosti, uključujući i održavanje digestivnog trakta netaknutim, što može pomoći da se izbegne netolerancija hrane.“
Veruje se da neuravnotežena crevna flora, koja ima veći broj patogenih bakterija, proizvodi više gasova prilikom fermentacije nedovoljno svarene hrane u debelom crevu. Suprotno tome, balansirana crevna flora proizvodi manje gasova i uklanja nadimanje.
5. dan: Izbegavajte prerađene namirnice
Prerađena hrana i ugljeni hidrati, kao što su beli hleb, peciva i testenina, može izazvati haos u probavnom sistemu.
Pročitajte i… 6 pravila i 7 dana za struk kakav ste oduvek želeli
„Ishrana bogata prerađenom i slatkom hranom će poboljšati rast i razmnožavanje patogenih bakterija, što škodi probavnom sistemu. Stoga se trudite da se na vašem stolu što češće nađe mediteranska hrana koja je bogata povrćem i voćem različitih boja, a koja sadrži morsku ribu koja će vašem telu pružiti brojne hranljive materije koje su neophodne telu za dobro varenje“, objašnjava Kler.
6. dan: Ubrzajte metabolizam
Drugi ključni način da regulišete nadutost jeste da ubrzate metabolitam i podstaknete redovno pražnjenje creva, jedući što više rastvorivih vlakana kojima su bogate žitarice, naročito laneno seme, koje poboljšavaju rad creva i pomažu da se eliminiše višak toksina iz tela.
Pročitajte i… Najbolji začini za ubrzavanje metabolizma
„Pored vlakana, potrudite se da pijete i dovoljno tečnosti tokom dana (dve – tri litre dnevno) kako bi vaš sistem za varenje funkcionisao kako treba. Vodu pijte pre jela i između obroka, kao i neposredno posle jela“, kaže Kler.
7. dan: Ovladajte veštinom opuštanja
Aktivnosti kao što su joga, pilates i meditacija mogu vam pomoći da opustite telo i poboljšate rad nervnog sistema, pa samim tim i varenja. Istezanje i uvijanje abdomena u različitim položajima može značajno smanjiti stepen nadutosti.
Pročitajte i… Ubrzajte metabolizam: Povećajte mišićnu masu posle tridesete
„Možete vežbati i stezati se sami kod kuće, ali i priključiti se nekom grupnom kursu vežbanja koji će imati više koristi i dugotrajniji efekat, a instruktor vam može pomoći i da odaberete prave vežbe u zavisnosti od problema koji imate“, kaže Kler.