Lazanje sa tikvicama i sirom
Sastojci:
- 250 g testa za lazanje
- 500 g tikvica
- 200 g kačkavalja
- 100 g mocarele
- 150 g praške šunke
- 150 g kečapa
- ulje, so
Za bešamel sos:
- 50 g putera
- 2 pune kašike brašna
- 7 dl mleka
- 30 g parmezana
- muskatni oraščić
- mešavina začina
Priprema:
1. Pomoću noža za guljenje neoljuštene tikvice uzdužno iseći na listove. Potom listove propržiti sa obe strane na malo ulja da porumene.
2. Mocarelu iseći na kockice, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. Testo za lazanje kratko prokuvati u ključaloj vodi sa nekoliko kapi ulja.
4. Posebno pripremiti bešamel: u manjoj šerpi otopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Zatim uz neprestano mešanje postepeno dolivati mleko dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati parmezan, muskatni oraščić i začine po ukusu.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati malo bešamel sosa. Prekriti ga listovima lazanje, preliti sa malo sosa i kečapa pa poslagati red tikvica i praške šunke. Posuti sa malo mocarele i kačkavalja. Isti postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši materijal. Završiti listovima lazanje, preliti ih bešamelom i posuti kačkavaljem. Lazanje peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana