Ledena torta

by | mart 17, 2013

Sastojci:

Za koru:

  • 12 belanaca
  • 500 g šećera
  • 1 kašika sirćeta

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 8 dl mleka
  • 250 g margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 6 dl slatke pavlake
  • 200 g mlevenih oraha

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

Kora:

1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti mikserom dok se ne otopi.
2. Pred kraj mućenja dodati sirće i mutiti još 2 min.
3. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 150 ºC 60 min.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je vertikalno preseći napola da se dobiju dve kore.

Fil:

Članak se nastavlja posle reklama

1. U manju šerpu sipati 6 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa brašnom i žumancima te sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gust fil.
3. Šećer u prahu i omekšao margarin penasto umutiti, dodati u ohlađeni fil od žumanaca i izmiksati.
4. Pripremljeni fil podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati mlevene orahe i promešati.
5. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.

Finalni postupak:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Prvu koru premazati filom od oraha i poravnati. Zatim premazati polovinom šlaga od slatke pavlake i preklopiti drugom korom.
2. Preko druge kore naneti žuti fil i premazati preostalim šlagom od slatke pavlake.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: