Ledeni dezert od lubenice koji može napraviti baš svako

by | septembar 13, 2017

Obožavate lubenicu i želite pronaći novi način kako uživati u njoj? Isprobajte granitu od lubenice, popularnu verziju osvežavajućeg ledenog deserta.

Foto: Thinkstock

Granita je naziv za ledeni desert koji potiče iz Italije. Legenda kaže da je „prava“ granita samo ona koju možete probati na Siciliji, ali u svakom delu Italije možete naći neku novu ukusnu verziju osvežavajućeg deserta. Tako jedni smatraju da ona mora biti glatka poput sladoleda dok drugi misle da je tajna njene popularnosti u što debljim „kristalićima“. Voda i šećer baza su granite, a nadograđuje ju se sa glavnim ukusima. Najčešće su to limun i ostali agrumi, bobičasto voće, menta, kafa ili bademi.

Jedna od najpopularnijih verzija svakako je ona napravljena od lubenice. S obzirom na to da lubenica u sebi sadrži više od 90 posto vode, kod ove granite nema potrebe za dodavanjem vode. U nastavku pronađite recept za granitu od lubenice.

SASTOJCI ZA GRANITU OD LUBENICE:

Članak se nastavlja posle reklama

1 kilogram lubenice
sok od 2 limete
4 kašike šećera

PRIPREMA
Izvadite koštice iz lubenice i narežite je na manje komade. Iscedite sok od limete. Stavite lubenicu, sok od limete i šećer u blender pa sve dobro promešajte dok ne dobijete tečnu smesu. Isto možete napraviti i sa štapnim mikserom.

Ubacite smesu u dublji kalup za pečenje kolača, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na tri sata. Zatim izvadite kalup iz zamrzivača, kašikom ‘stružite’ granitu dok je ne pretvorite u male kristaliće. Servirajte u malim činijama ili čašama po želji.

Članak se nastavlja posle reklama

Pogledajte video

Članak se nastavlja posle reklama

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.