Lenja pita s višnjama

by | maj 19, 2013

Lenja-pita-s-visnjama

Za testo:

  • 500 g mekog brašna
  • 125 g masti
  • 125 g putera
  • 1 prašak za pecivo
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 dl mleka
  • 3 kašike ulja

Za fil:

  • 1 kg kompota od višanja
  • 4 kašike griza

Za posipanje:

  • 50 g šećera u prahu

Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti puter, mast i šećer u prahu. Potom dodati 1 dl mleka i umutiti mikserom.
2. Zatim postepeno dodavati mešavinu brašna i praška za pecivo te ručno mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.
3. Umešeno testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru 60 min.

Članak se nastavlja posle reklama

Fil:

Višnje iz kompota ocediti od suvišne tečnosti i pomešati sa grizom.

Finalni postupak:
1. Odstojalo testo istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm.
2. Pripremiti manje okrugle kalupe i premazati ih uljem. Potom dno i stranice kalupa obložiti istanjenim testom a trećinu testa izdvojiti i iseći na trake.
3. Preko testa u kalupima rasporediti fil od višanja. Preko višanja poslagati trake testa i na završecima ih prilepiti za ivice testa. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Kada se prohladi, posuti šećerom u prahu.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: