Lignje na kineski način
POTREBNO: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 40 min.
Posno jelo
- 600 g očišćenih lignji
- 2 šargarepe
- 1 tikvica
- 400 g šampinjona
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 dl soja sosa
- 200 g pirinča
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika gustina
- šafran
- mešavina začina, so, biber
PRIPREMA:
1. Lignje uzdužno preseći i iseći na štapiće, šampinjone na listove, crni luk na rebarca, šargarepe i tikvicu oguliti i iseckati, takođe, na štapiće, a beli luk iseći što sitnije. Pirinač kuvati u slanoj vodi, a zatim dodati malo šafrana te ga, kada se obari, dobro ocediti od suvišne tečnosti.
2. Na maslinovom ulju propržiti šargarepu, crni i beli luk, pa dodati lignje i dinstati uz povremeno dolivanje vode.
3. Kada lignje omekšaju, dodati tikvice, šampinjone, soja sos i paradajz pire, začiniti po ukusu, te dinstati dok povrće ne bude meko a suvišna tečnost ne ispari. Jelo pred kraj dinstanja posuti gustinom, dobro izmešati i kuvati još 3 minuta.
4. Gotovo jelo poslužiti uz bareni pirinač.
REČ PLUS:
Plodovi mora su svarljiviji od ostalog mesa jer im je mišićno tkivo sastavljeno od nežnih mišićnih vlakana. Zato se meso riba lako i brzo kulinarno priprema, a varenje 2 do 3,5 sata, za razliku od mesa kopnenih životinja čije varenje traje od 3,5 do 5 časova. Brzim varenjem mesa riba i ribljih proizvoda organi za varenje se manje opterećuju, troši se manje energije i digestivnih sokova, a sve to ima pozitivan uticaj na organizam.