Lignje na kineski način

by| jun 15, 2009

Lepota  i Zdarvlje - recepti - Lignje na kineski nacin

POTREBNO: (za 4 osobe)

Vreme pripreme: 40 min.
Posno jelo

  • 600 g očišćenih lignji
  • 2 šargarepe
  • 1 tikvica
  • 400 g šampinjona
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 dl soja sosa
  • 200 g pirinča
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika gustina
  • šafran
  • mešavina začina, so, biber

PRIPREMA:
1. Lignje uzdužno preseći i iseći na štapiće, šampinjone na listove, crni luk na rebarca,  šargarepe i tikvicu oguliti i iseckati, takođe, na štapiće, a beli luk iseći što sitnije. Pirinač kuvati u slanoj vodi, a zatim dodati malo šafrana te ga, kada se obari, dobro ocediti od suvišne tečnosti.
2. Na maslinovom ulju propržiti šargarepu, crni i beli luk, pa dodati lignje i dinstati uz povremeno dolivanje vode.
3. Kada lignje omekšaju, dodati tikvice, šampinjone, soja sos i paradajz pire, začiniti po ukusu, te dinstati dok povrće ne bude meko a suvišna tečnost ne ispari. Jelo pred kraj dinstanja posuti gustinom, dobro izmešati i kuvati još 3 minuta.
4. Gotovo jelo poslužiti uz bareni pirinač.

REČ PLUS:
Plodovi mora su svarljiviji od ostalog mesa jer im je  mišićno tkivo sastavljeno od nežnih mišićnih vlakana. Zato se meso riba lako i brzo kulinarno priprema, a varenje 2 do 3,5 sata, za razliku od mesa kopnenih životinja čije varenje traje od 3,5 do 5 časova.  Brzim varenjem mesa riba i ribljih proizvoda organi za varenje se manje opterećuju, troši se manje energije i digestivnih sokova, a sve to ima pozitivan uticaj na organizam.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Izvor:  

Tagovi: