Lignje punjene račićima
Sastojci:
- 1 kg očišćenih lignji
- 4 čena belog luka
- 30 g parmezana
- 300 g očišćenih račića
- 2 dl belog vina
- 80 g pirinča
- 3 kašike prezli
- 4 dl soka od paradajza
- 2 dl supe od povrća
- 1 dl maslinovog ulja
- bosiljak, mešavina začina
Način pripreme:
1. Beli luk i krake lignji sitno iseckati.
2. Na malo ulja propržiti beli luk a zatim dodati krake lignji i račiće, te i njih kratko propržiti. Zaliti sa 1 dl belog vina i dinstati na umerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne uvri. Potom skloniti sa ringle pa dodati prezle, parmezan, pirinač i začine po ukusu.
3. Pripremljenom smesom napuniti lignje i zatvoriti ih čačkalicama.
4. Na malo maslinovog ulja kratko propržiti lignje a potom ih izvaditi iz masnoće.
5. Posebno sjediniti sok od paradajza, belo vino, supu od povrća i preostalo maslinovo ulje. Dodati bosiljak, začine po ukusu i preostali fil od punjenja i promešati.
6. Pripremljenu mešavinu presuti u vatrostalnu posudu, utisnuti punjene lignje da ogreznu i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 40 min.
Izvor: Dobra hrana