Limun torta

by | novembar 21, 2012

Za 10 osoba

POTREBNO JE:

Za piškotu:

  • 4 jajeta
  • 125 g šećera
  • 50 g gustina
  • 50 g brašna
  • rendana kora 1 limuna

Za prelivanje:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 1 dl vode
  • 4 kašike šećera
  • 1 limun

Za fil:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 100 g bele čokolade
  • 4 dl slatke pavlake
  • 1 kesica želatina u prahu
  • rendana kora 1 limuna
  • 2 vanil– šećera

Za dekoraciju:

  • 4 dl slatke pavlake

PRIPREMA:

Članak se nastavlja posle reklama

Piškota:
1. Belanca odvojiti od žumanaca I umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca i 75 g šećera.
3. Sjediniti šam od belanaca i umućena žumanca pa dodati brašno, gustin i rendanu koru limuna. Sastojke dobro izmešati da se dobije ujednačena smesa.
4. Okrugao kalup za torte obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 12 min. da porumeni.

Preliv:
1. Sjediniti vodu i šećer pa kuvati dok se šećer ne otopi.
2. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Potom u sirup dodati sok od limuna i promešati.
3. Pripremljenim sirupom poprskati ohlađenu piškotu.

Članak se nastavlja posle reklama

Fil:
1. Belanca odvojiti od žumanaca I umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno sjediniti žumanca, šećer i vanil– šećer te kuvati na pari da se šećer otopi. Zatim dodati izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
4. Želatin preliti sa 4 kašike vode I ostaviti da nabubri.
5. U ohlađena žumanca dodati slatku pavlaku, sneg od belanaca i želatin pa dobro izmešati da se dobije ujednačena smesa.
5. Ohlađenu piškotu vratiti u kalup te preko nje sipati pripremljeni fil I poravnati.
6. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i njome premazati tortu.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: