Loše za stomak: Namirnice koje uzrokuju nadutost

by | novembar 22, 2014

Iako su neke od ovih namirnica dobre za zdravlje, nisu najbolji odabir za vaš struk jer loše utiču na probavni sistem i mogu izazvati nadutost. Stoga, ako želite da učinite uslugu svom želucu, izbegavajte navedene namirnice.

nadutost

1. Loši ugljeni hidrati

Hrana bogata lošim ugljenim hidratima može da poremeti crevnu floru, te izazvati upale. Namirnice koje sadrže najviše takvih ugljenih hidrata su hleb i peciva, keks, beli pirinač, testenina i žitarice.

2. Nezdrave masnoće

Članak se nastavlja posle reklama

Postoje tri vrste masnoća povezanih s crevnim upalama koje doprinose stvaranju sala u predelu stomaka: trans-masne kiseline, zasićene masne kiseline i omega-6 masne kiseline. Industrijski obrađene namirnice, meso, punomasni mlečni proizvodi, kukuruzno, sojino i suncokretovo ulje samo su neke od namirnica koje sadrže neku od navedenih kiselina.

3. Mleko i ostale namirnice koje sadrže laktozu

Mnogi ljudi ne podnose laktozu, a većina njih nije ni svesna da je intolerantna na nju. Ako osećate bilo kakve smetnje u želucu svaki put kad konzumirate mleko i mlečne proizvode, velike su šanse da zapravo ne podnosite laktozu koja može izazvati brojne crevne komplikacije i nadutost. Intolerancija je vrlo raširena među odraslima i nije opasna. Neki od simptoma intolerancije laktoze su grčevi u stomaku, proliv, nadutost, gasovi i mučnina.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Namirnice bogate fruktozom

Namirnice bogate fruktozom, poput jabuka, takođe mogu izazvati neprijatnosti poput gasova, nadutosti i proliva. Osim u jabukama, fruktoza se nalazi i u mangu, lubenici, špargli te u prirodnim zaslađivačima kao što su med i agavin sirup.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Luk i slične vlaknaste namirnice

Postoje određena vlakna koja naše telo ne može da svari, poput fruktana, pa namirnice koje ga sadrže mogu izazvati nadutost, naročito ako ih jedemo u prevelikim količinama. Fruktan se nalazi u ječmu, pšenici, belom luku, te u mahunarkama kao što su pasulj i soja.

6. Pasulj i jezgrasti plodovi

Pasulj i jezgrasti plodovi poput pistaća i indijskog oraha sadrže enzime koje naše telo teško vari, a posledica toga su  – gasovi i nadutost.

7. Prirodni i veštački zaslađivači

Članak se nastavlja posle reklama

Jabuke, kupine, nektarine, kruške, karfiol, gljive i grašak samo su neke od namirnica koje u sebi sadrže prirodne zaslađivače. Izomalt, manitol i polidekstroza su veštački zaslađivači koji izazivaju iste simptome.

Izvor: zena.hr, M.K.

Tagovi: