Losos sa sosom od dimljene paprike i salata od krompira
– Za 4 osobe –
Potrebno je:
– 2 pečene paprike iz tegle, 1 čen belog luka, 1/2 kašičice dimljene paprike u prahu, prstohvat krupno mlevene (suve) čili papričice, 100 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja, 3-4 kašike vinskog sirćeta (od šerija), 500 g krompira, 400 g tanke zelene boranije, sitno iseckan struk mladog crnog luka, šaka maslina bez koštica presečenih napola, 1-2 limuna, fileti lososa s kožicom.
Priprema:
– U blenderu pomešajte pečene paprike, beli luk, dimljenu i čili papriku. Umešajte dovoljno ulja da bi masa bila kremasta, začinite i dodajte sirćeta prema ukusu. Ostavite sos sa strane.
– Kuvajte krompir u posoljenoj vodi 15 minuta (ili dok ne omekša). Dodajte boraniju i kuvajte još 2-3 minuta. Ocedite povrće, stavite ga u činiju, a potom umešajte mladi crni luk, masline, nekoliko kapi maslinovog ulja i soka od limuna.
– U međuvremenu, začinite i premažite filete lososa maslinovim uljem, nakapajte malo limunovog soka i položite ih (deo bez kožice prema dnu) na tepsiju, čije ste dno obložili folijom. Grilujte 5-6 minuta.
– Filete poprskajte sosom od dimljene paprike i uz njih poslužite salatu od krompira.
Specijalitet najpoznatijeg kuvara na svetu – Džejmija Olivera.
Foto: Jamie magazin