Tope se u ustima i mame da uzmete još – lovačke šnicle sa pire krompirom
Za trpezarijskim stolom malo šta može da nas iznervira kao žilavo meso koje jedva možemo da žvaćemo. Kada je u pitanju govedina, pored kvalitetnog mesa, na to da li će nam ručak presesti ili ćemo poželeti dodatak, u velikoj meri utiče recept. Lovačke šnicle se prave od teletine, a sočne zalogaje koji se tope u ustima savršeno dopunjuju pire krompir i neka sveža salata.
Lovačke šnicle
Sastojci:
500 g telećih šnicli (poslužiće i juneće, ali meso neće biti tako mekano)
1 kašika brašna
2-3 kašike ulja za prženje
2 čena sitno seckanog belog luka
1 kašičica mlevene paprike
začini po izboru (so, biber, peršun)
500ml vode
500g krompira
Priprema:
Meso isecite na deblje šnicle i izlupajte ih tučkom. Kratko ih propržite na ulju sve dok ne počnu da se rumene. Izvadite šnicle iz tiganja, pa u masnoći koja je ostala od prženja mesa izdinstajte beli luk. Vodite računa da temperatura ne bude previsoka jer će luk zagoreti i postati gorak. (Pročitaj: Brzo se pravi, a još brže pojede – lava kolač od crne čokolade)
Kada luk počne da menja boju, uz neprekidno mešanje dodajte brašno i začine. Sipajte vodu i mešajte varjačom dok ne dobijete ujednačenu smesu. Pustite da dobijeni sos proključa, pa u šerpu vratite meso. Krčkajte šnicle oko sat vremena, a pre nego što isključite špret, viljuškom proverite da li je meso omekšalo.
Krompir pire
Skuvan i posoljen krompir izgnječite viljuškom, pa dok je još vruć dodajte puter i malo mleka. Mešajte dok ne dobijete kremasti pire. Ukoliko je potrebno, dosolite ga.
Uz lovačke šnicle poslužite pečene paprike, a ako ih nemate, napravite neku vitaminsku salatu. Pomešajte povrće koje imate u frižideru (kupus, kukuruz, šargarepa, zelena salata, masline…), začinite ga uljem i limunovim sokom, pa posolite. (Pročitaj: Gorka salata? Nikad više! Uz ovaj postupak, krastavac neće gorčiti)
Salatu i pire servirajte pored šnicli, a preko pirea sipajte kašiku umaka. Prijatno!