Low-fat vs low carb: Naučnici se složili koja je dijeta najbolja!
Poslednjih 10-15 godina na tronu najpopularnijih dijeta su one koje drastično smanjuju unos ugljenih hidrata, poznate i kao low-carb dijete, ali pre toga decenijama su dominirale low-fat dijete, one u kojima se ograničava unos masti.
Od pre godinu-dve se piše da su masti zdrave i da ih ne bi trebalo izbacitivati iz jelovnika, dok se poslednjih meseci sve glasnije priča da se odlični rezultati u borbi s prekomernom težinom postižu pomoću testenine.
Low-fat vs low-carb
Večitu dilemu bi mogli rešiti rezultati najnovije studije, koja je napokon utvrdila razliku u mršavljenju na low-fat i na low-carb dijeti, kao i to koja je bolja za brze rezultate, a koja za dugoročnije. Utvrđeno je i kojom se skida „voda„, a kojom naslage masti.
Istraživanje je provedeno na američkom Institutu za dijabetes i bolesti digestivnog trakta i bubrega. Učesnici u istraživanju hospitalizovani su na nekoliko nedelja i pazilo se na svaku mrvicu hrane koju su stavili u usta.
Nisu sve kalorije iste
Najpre su ih stavili na low-carb dijetu, a potom na low-fat. Pokazalo se da su na dijeti sa smanjenim unosom ugljenih hidrata brže i više izgubili na težini, no da je dijeta s ograničenim unosom masti bolje delovala na gubitak masnih naslaga – čak dvostruko više ih se otopilo na low-fat dijeti.
Ovo je istraživanje pokazalo da nisu sve kalorije iste, odnosno da nije važno paziti samo na broj kalorija nego i na vrstu hrane iz koje dolaze. Takođe, pokazalo se da je u redu jesti umerene količine ugljenih hidrata.