Mango salata sa crnim pasuljem: Jednostavna, brza i zdrava!
Mango salata sa crnim pasuljem i avokadom je naš izbor za današnji ručak.
O avokadu i njegovim zdravstvenim benefitima čitamo skoro pa svakodnevno. Ali, još jedna supervoćka zaslužuje jednaku pažnju, a to je svakako mango.
Iako ga ne konzumiramo dovoljno često i nije u našoj kulinarskoj kulturi, ovo voće je prepuno nutrijenata. Pored toga što smanjuje nivo holesterola, mango čisti kožu, poboljšava zdravlje očiju, ali i probavu.
Sadrži vitamine C i A, te 25 različitih vrsta karotenoida, što sve dovodi do jačeg imunog sistema. Uz sve to, ovo voće je veoma ukusno i slaže se i uz slatka i uz slana jela.
Pročitajte i… Mango – voćni superheroj
Mi smo se danas odlučili na slanu varijantu, a verujemo da će vas ova kombinacija oboriti s nogu!
Mango salata sa crnim pasuljem
Sastojci
sok i pulpa od jedne limete
1 iseckani manji mango
100 g čeri paradajza iseckanih na polovine
1 iseckana ljuta papričica
1 iseckan crveni luk
1 iseckan avokado
1/2 šolje iseckanog peršuna ili korijandera
400 g crnog pasilja
so, biber, maslinovo ulje
Način pripreme
- Možete koristiti pasulj iz konzerve ili pak da ga sami skuvate. Ukoliko ga kuvate, držite ga u vodi 12 sati. Nakon toga ga sipajte u šerpu, prelijte vodom i dodajte kašičicu sode bikarbone. Nakon što provri, isperite, dolijte ponovo vode i kuvajte dok pasulj ne omekša (oko sat i po vremena).
- U činiju sipajte sok i pulpu limete, dodajte mango, avokado, paradajz, luk i čili papričicu. Promešajte i dodajte pasulj (ukoliko ste ga kuvali, sačekajte da se ohladi. Onaj iz konzerve prethodno ocedite i isperite.)
- U smesu zatim dodajte korijander, so i biber po ukusu kao i kašiku maslinovog ulja. Sve dobro promešajte i salata je spremna za posluženje.
- Salatu možete poslužiti kao prilog ili kao ceo obrok.Prijatno!