Marinirana piletina
Potrebno je (za 4 osobe):
– 400 g pilećih grudi, puter, so, biber.
Za dresing:
– 3-4 kašike svetlog soja sosa, 2 kašike livadskog meda, sok od celog limuna, maslinovo ulje, majčina dušica, cimet, aleva paprika.
– Mere nisu toliko važne koliko ukus koji vam se dopadne prilikom kombinovanja ovih začina. Zato, dok ga pravite, često probajte.
– Možete dodati i vorčester sos, pa ga onda koristimo kao marinadu. Piletina u njoj treba da odstoji bar 10 minuta, a potom se griluje desetak minuta sa svih strana.
Priprema:
– Pileće grudi isecite na kvadrate (4 x 4 cm), posolite i pobiberite. Zagrejte malo maslinovog ulja, pa u njemu pržite piletinu – po minut s obe strane.
– Sklonite piletinu s ringle, na svako parče staviti po kockicu putera i – u prethodno zagrejanoj rerni – pecite pet minuta na 200 stepeni C.
– Izvadite piletinu, isecite je i prelijte pripremljenim dresingom. Mi najviše volimo da je služimo uz al dente pripremljeno povrće u voku (šargarepa, crvena i žuta paprika, tikvice, crveni luk).
Razgovarala: Brankica Treskavica
Recept Dušice Golubović i Dragane Brankovića iz Pirota.
Foto: Thinkstock