Meksička musaka

by | septembar 30, 2012

Za 6 osoba

Potrebno je:

  • 10 tortilja
  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 2 crvene paprike
  • 2 čena belog luka
  • 2 manje tikvice
  • 400 g pelata paradajza
  • 300 g sira gaude
  • 5 dl mleka
  • 60 g putera
  • 2 kašike brašna
  • čili u prahu, origano
  • 4 kašike ulja
  • mešavina začina, biber

Priprema:

1. Pileće belo meso iseći na tanke trake, crvenu papriku na kockice, a beli luk što sitnije iseckati.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Tikvice oguliti i iseći na kocke, pelat paradajza izmiksati, a sir izrendati na krupno rende.

3. Na malo ulja propržiti piletinu, dodati papriku i tikvice te i njih kratko propržiti.

4. Potom dodati pelat paradajza i beli luk. Sve zajedno dinstati na umerenoj temperaturi uz povremeno dolivanje vode po potrebi dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati čili, origano i začine po ukusu.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Posebno otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko i uz neprestano mešanje kuvati dok se ne zgusne. Gotov sos začiniti po želji.

6. Tortilje iseći na krupnije komade.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Vatrostalnu posudu nauljiti i dno prekriti komadima tortilje. Zatim naneti malo fila od piletine i posuti sirom. Isti postupak ponavljati dok se ne potroši pripremljeni materijal, a završiti tortiljom.

8. Poslednji red tortilja preliti bešamel sosom i posuti sirom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: