”Mermerni” tiramisu sa rikota sirom

by | mart 20, 2015

mermerni tiramisu

Za 10 porcija

Potrebno je:
– 150 g margarina i još malo za podmazivanje, 150 g brašna bez glutena i još malo za posipanje, 150 g sitnog šećera + dve kašike, 2 jajeta, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1 kašičica praška za pecivo bez glutena, 1/4 kašičice zgušnjivača bez glutena, 3 kašike pirinčanog mleka, 2 kašike kakaoa i još malo za posipanje, 250 g maskarpone sira, 250 g rikota sira, 150 g slatke pavlake, 1 kašičica vaniline paste (može i vanil-šećer), 4 kašike prošeka ili nekog sličnog crvenog vina, 200 ml sveže kafe.

Priprema:
– Zagrejte rernu na 190 stepeni C.
– Podmažite i pospite brašnom pleh za pečenje, dimenzija 22×23 cm, i obložite ga papirom za pečenje.
– Umutite margarin i šećer. Dodajte jaja i ekstrakt vanile, umešajte brašno, prašak za pecivo i gustin, pa umutite mikserom. Zatim sipajte mleko i polovinu ove smese izručite u pleh. U drugu polovinu testa sipajte kakao i dobro izmešajte, pa smesu prelijte preko one u plehu tako da dobije izgled mermera.
– Pecite 15-20 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Koru ostavite da se prohladi u plehu 15 minuta, a potom je izvadite i stavite na rešetku, kako bi se potpuno ohladila. Isecite je na parčad debljine prsta i pospite kašikom šećera.
– Ostatak šećera mutite s maskarponeom i rikota sirom, slatkom pavlakom i vanilinom pastom, dok ne dobijete glatku masu.
– Pomešajte vino s kafom. Poređajte sloj kore na dno staklene činije, prelijte mešavinom kafe i vina, a zatim i četvrtinom maskarpone mešavine. Ponovite to dvaput, tako da na vrhu bude kora.
– Premažite ostatkom smese od maskarpone sira, pospite kakaoom i poslužite.

Specijalitet najpoznatijeg kuvara na svetu – Džejmija Olivera.
Foto: Jamie magazine

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: