Mimina torta
Za kore:
- 8 belanaca
- 250 g šećera
- 200 g krupno seckanih oraha
- 100 g brašna
Za fil:
- 8 žumanaca
- 250 g šećera u prahu
- 250 g putera
- 1 vanil-šećer
- 250 g urmi
- 100 g suvog grožđa
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi od belanaca umutiti čvrst sneg, te postepeno dodavati šećer muteći sve vreme.
2. U pripremljen sneg od belanaca dodati brašno i orahe, pa polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni 25 minuta na 200 °C. Pečenu koru izvaditi iz kalupa, ostaviti da se ohladi te preseći poprečno napola.
Fil:
1. Sjediniti puter i šećer u prahu, pa mutiti mikserom dok puter ne postane penast.
2. U umućenu masu dodavati jedno po jedno žumance, vanil-šećer, seckane urme i suvo grožđe, pa sve dobro izmešati.
Finalni postupak:
1. Pripremljenim fi lom premazati donju koru, te je prekriti gornjom, a ostatkom fila premazati celu tortu.
2. Čokoladu otopiti sa malo ulja, pa preliti preko torte, te dekorisati suvim grožđem i ostatkom fila.
Izvor: Dobra hrana