Mimoza torta

by | jul 16, 2013

Mimoza torta

Za koru:

  • 12 belanaca
  • 360 g šećera
  • 12 kašika mlevenog keksa
  • 12 kašika mlevenih oraha

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 kašike gustina
  • 8 dl mleka
  • 250 g putera

Ostali sastojci:

  • 6 dl slatke pavlake
  • 200 g pečenih mlevenih lešnika
  • 200 g eurokrema

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

Kore:

1. Belanca umutiti u čvrst sneg a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se ne dobije čvrst sneg.
2. Dodati mleveni keks i orahe pa polako promešati varjačom.
3. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru vertikalno preseći dva puta kako bi se dobile tri kore.

Fil:

Članak se nastavlja posle reklama

1. U odgovarajuću šerpu sipati 7 dl mleka i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti žumanca sa šećerom u prahu a potom dodati puding od vanile, gustin i preostalo mleko. Dobro umutiti mikserom kako ne bi bilo grudvica.
3. Pripremljenu smesu sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
4. U ohlađeni puding dodati omekšao puter i umutiti mikserom.

Finalni postupak:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Prvu koru premazati eurokremom a potom naneti 1/3 žutog fila, posuti sa malo mlevenih lešnika i premazati slojem šlaga. Postupak ponoviti još dva puta kako bi se utrošio pripremljeni materijal. Gotovu tortu dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: