Minestrone supa – toliko bogata korisnim nutrijentima da je zovu i eliksir dugovečnosti
Minestrone supa je pravi “koktel” minerala i vlakana, zahvaljujući mnoštvu različitih vrsta povrća i mahunarki. A posebno to važi za ovaj recept jer on dolazi od Dena Bjutnera, novinara, producenta, pisca i istraživača, autora termina Plave zone.
Plave zone su lokacije na planeti Zemlji na kojima živi najdugovečnije stanovništvo. Dakle, ako je iko proučavao detalje o tome koji nutrijenti su najvažniji za zdravlje i dugovečnost – to je Bjutner. Ima li bolje preporuke da probate ovu supu?
Pogled u kuhinju Dena Bjutnera
U njoj ćete pronaći mnoštvo povrća, mahunarki i žitarica celog zrna. A sve pomenute namirnice izuzetno su bogate vlaknima. Den smatra da je upravo optimalan unos vlakana jedna od najvažnijih prehrambenih navika koje podržavaju dugovečnost.
Zašto?
Zato što su vlakna ključna u održavanju zdravlja probavnog sistema, koji je – opet – povezan sa zdravim imunitetom.
Upravo je Den taj koji je ovu supu nazvao eliksirom dugovečnosti. Ali, nemojte da vas ovako ambiciozan naslov uplaši: u pitanju je veoma jednostavan recept za fantastičnu i veoma jednostavnu – minestrone supu.
Denova minestrone supa sastoji se od tri sorte mahunarki i šest vrsta povrća – a sve to hrani dobre mikroorganizme u našim crevima čitavom paletom različitih vlakana. Recept ćete pronaći na njegovom sajtu pod nazivom Sardinijska minestrone supa – a mi je ovde donosimo u sasvim malo prilagođenoj verziji, kako bismo na pravi način zamenili sastojke koje nisu lako dostupni na našim pijacama i marketima.
Minestrone supa po receptu Dena Bjutnera
Potrebno (za 8-10 porcija):
- 1/2 šolje šarenog pasulja (može i iz kozerve)
- 1/2 šolje osušenog i oljuštenog boba (možete ga zameniti graškom, svežim, zamrznutim ili iz konzerve)
- 1/3 šolje kuvane leblebije (može i iz konzerve ili teglice)
- 3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 1 beli luk (žuti ili srebrenac), iseckan
- 2 šargarepe, oljuštene i iseckane na kockice
- 2 štapića celera, iseckana na kockice
- 2 kašičice izgnječenog belog luka
- 1 konzerva paradajz pelata
- 3 bela krompira, oljuštena i iseckana
- 1 ½ šolja anisa, iseckanog
- ¼ šolje listova svežeg peršuna, iseckanog
- 2 kašike iseckanog svežeg lišća bosiljka
- 2/3 šolje testenine po izboru
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- ¼ šolje sitno narendanog sira pekorino romano
Priprema:
1. Ocedite mahunarke i dobro ih isperite. Ako koristite sušene mahunarke, nemojte zaboraviti da ih potopite preko noći, a zatim prokuvate i prvu vodu prospete.
2. Ugrejte 3 kašike maslinovog ulja u velikoj šerpi za supu na srednjoj temperaturi. Dodajte crni luk, šargarepu i celer, pa prodinstajte, često mešajući, dok povrće ne omekša i dobije žućkastu boju, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i propržite ga dok ne pusti miris, oko 20 sekundi.
3. Umešajte paradajz pelat, krompir, anis, peršun, bosiljak i mahunarke. Dodajte dovoljno vode da sve to pokrije (oko 6 do 8 šolja).
4. Pojačajte vatru dok supa ne prokuva, a zatim je smanjite na minimum i ostavite je da se krčka, poklopljena, dok mahunarke ne omekšaju. Ukoliko je potrebno, dodajte još vode. Supa treba da se kuva otprilike 1 ½ sata.
5. Umeštajte pastu, pa začinite solju i biberom. Ako je potrebno, dolijte još malo vode. Nastavite da lagano krčkate supu, poklopljenu, dok testenina ne omekša, oko 10 minuta.
6. Supu poslužite uz dodatak svežeg začinskog bilja i narendanog sira.