Miris prošlih vremena: Slatka strudla sa orasima
Posna, „kisela“ štrudla ili pletenica s orasima od kvasnog testa. Potrudite se da oživite ovaj stari dobri recept, udahnite mu trunku svoje ljubavi. Recept je lak i jednostavan za pravljenje, a vrlo izdašan.
Sastojci:
500 g brašna,
1 kašika šećera,
1 kašikica soli,
3 dl mlake vode,
1 dl ulja maslinovog ili nekog drugog biljnog ulja,
300 g mlevenih oraha,
100 g iseckanog suvog voća po izboru: suvo grožđe, kajsije, šljive,…
1 šašica ruma,
2 kašike šećera ili meda,
1-1,5 dl vrućeg mleka,
malo cimeta i naribanog muskatnog oraščića,
šećer u prahu.
Napomena:
Ako želite baš posno-posnu odnosno vegansku štrudlu nemojte orahe prelivati mlekom i nemojte u potapati suvo voće u alkohol. Orahe možete posuti po testu i suve, a voće možete omekšati i u vreloj vodi.
Priprema:
Iseckano suvo voće potopite u rum i ostavite preko noći ili barem 1 sat pre nego što počnete da mesite testo. U mlevene orahe umešajte cimet i muskatni orah. U vruće mleko dodajte šećer ili med i tom mešavinom prelijte orahe i ostavite da se ohladi.
U brašno umešajte šećer, so i suvi kvasac. Dodajte 2 dl mlake vode i ulje. Mesite testo i po potrebi dodajte ostatak vode da testo bude srednje meko, odnosno treba da se malo lepi za prste. Testo treba mesiti najmanje 10 minuta, rukama ili mikserom. Umešeno testo pokrijte folijom i ostavite na toplom mestu da narasta 1 sat ili dok se testo ne udvostruči. U zavisnosti od temperature prostorije to može biti duže ili kraće od sat vremena.
Kada je testo naraslo izvadite ga na radnu površinu i rastanjite oklagijom najtanje što možete. Testo premažite poparenim ili pospite mlevenim orasima. Od gore pospite oceđenim suvim voćem. Sve zajedno uvijte u rolat. Rolat presavijte na polovinu i uvijte u pletenicu.
Napravljenu pletenicu premažite uljem, stavite u tepsiju i prekrijte najlonskom folijom. Testo opet ostavite da narasta dok se ne udvostruči.
Rernu uključite da se greje na 220-250°C (u zavisnosti od toga kako vam radi rerna). Naraslu pletenicu stavite u zagrejanu rernu i pecite na istoj temperaturi oko 30 minuta ili dok ne dobije zlatno braon boju.
Pečenu štrudlu izvadite iz rerne i ostavite je na rešetki da se ohladi. Ohlađenu je pospite šećerom u prahu i isecite je na parčad.
Foto: Guliver/Getty