Mirisni pileći
- ajmokac/21
- 1 manje pile
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- 1 kašika mlevene paprike
- 1 kašičica seckanog lista celera
- 1 kašičica seckanog lista peršuna
- 1 kašičica mirođije
- 300 g pelata paradajza
- 2 kašike brašna
- 300 g širokih rezanaca
- mešavina začina
- biber, kim, so
- 0,5 dl ulja
1. Pile iseći na manje komade, začiniti po ukusu i propržiti na vrelom ulju kako bi porumenelo. Potom ga izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
2. Crni luk, pelat paradajza, crvenu i zelenu papriku iseći na kockice, šargarepu na kolutove.
3. Na malo ulja propržiti crni luk kako bi porumeneo, a potom dodati šargarepu, crvenu i zelenu papriku i kratko propržiti.
4. Dodati prženu piletinu, pelat paradajza i nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode dok svi sastojci ne omekšaju.
5. Pred kraj dinstanja dodati peršun, celer i mirođiju, mlevenu papriku, nekoliko zrna kima i začine po ukusu. Posuti sa malo brašna i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
6. Široke rezance obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja, a potom ih procediti i poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.