Morska trava snižava krvni pritisak
Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Američkog društva hemičara pokazuje da je morska trava bogat izvor proteina bioaktivnih peptida, koji pomažu kod snižavanja visokog krvnog pritiska, na sličan način kao i lekovi.
Prema studiji objavljenoj u časopisu Američkog društva hemičara "Journal of Agricultural and Food Chemistry", morska trava je bogat izvor proteina bioaktivnih peptida, kojih ima i u mleku.
Stručnjaci su u morskoj travi otkrili sastojke koji pomažu kod snižavanja visokog krvnog pritiska, na sličan način kao i lekovi za visoki krvni pritisak, prenosi Daily mail.
U istraživanju se navodi da je morska trava, odnosno mikroalge, neiskorišćen izvor novih bioaktivnih sastojaka i da bi trebalo uložiti više napora u iskorišćavanje i upotrebu mikroalgi u prehrani.
Osim ovoga morska trava je niskokalorična, pomaže i kod prevencije apsorpcije masti, pa je dobra i za mršavljenje. Jedno japansko istraživanje je pokazalo da su miševi hranjeni određenom vrstom morske trave izgubili oko 10 odsto svoje težine.
Morska trava nije uobičajena za zapadnjačku kuhinju. Ali, popularna je i uobičajena u ishrani Japanaca, a koristi se, između ostalog, i za pravljenje sušija.