Mus od limuna i dinje
Potrebni sastojci:
Za vanil-krem:
5 g želatina
2 kašike mleka
3 dl slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
1 vanil-šećer
Za žuti krem:
2 dl soka od limuna
rendana kora od 1 limuna
2 žumanceta
100 g šećera
1 kašičica maslinovog ulja
Ostali sastojci:
4 kriške dinje
1 preliv za kolače
1 dl sirupa od jagode
Priprema:
Vanil-krem:
1. Želatin preliti hladnim mlekom i ostaviti da nabubri.
2. Posebno pomešati slatku pavlaku, vanil-šećer i šećer u prahu, pa kuvati dok se šećer ne otopi. Zatim skloniti sa ringle, dodati želatin i polako promešati.
Žuti krem:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti sok od limuna, žumanca, šećer i rendanu koru limuna te kuvati na umerenoj temperaturi dok ne proključa.
2. Potom dodati maslinovo ulje i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
Finalni postupak:
1. U čaše sipati žuti fil i ostaviti da se stegne.
2. Preko njega sipati fil od vanile i ponovo vratiti u frižider da se stegne.
3. Kriške dinje očistiti i iseći na kockice, pa ih rasporediti preko žutog fila.
4. Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice i njime preliti dinje.
5. Odozgo naneti malo sirupa od jagoda.