Musaka od kupusa
za 6 osoba
Potrebno je:
- 500 g mlevene junetine
- 500 g kiselog kupusa
- 2 veće glavice crnog luka
- 1 instant pire
- 2,5 dl mleka
- 1 kašika putera
- 150 g mesnate slanine
- 200 g šampinjona
- 60 g pirinča
- 1 jaje
- 1 kašičica mlevene paprike
- 4 paradajza srednje veličine
- 1 dl ulja
- mešavina začina, biber
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, mesnatu slaninu na štapiće, a šampinjone na listove.
2. Pirinač obariti u slanoj vodi i ocediti od suvišne tečnosti.
3. Na malo ulja propržiti polovinu crnog luka, a zatim dodati mleveno meso i šampinjone te i njih kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
4. Potom dodati pirinač, mlevenu papriku i začine po ukusu te promešati.
5. Posebno na malo ulja propržiti preostali crni luk, dodati slaninu pa i nju kratko propržiti.
6. Dodati kiseli kupus i kratko propržiti, pa postepeno dolivati vodu ostaviti da kupus omekša, a suvišna tečnost uvri.
7. Instant pire pripremiti sa mlekom i puterom prema uputstvu sa kesice te umutiti jaje.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti pire krompir. Premazati ga filom od mesa i odozgo rasporediti podvarak. Na kraju prekriti kolutovima paradajza.
9. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 35 min.
Izvor: Dobra hrana