Musaka od povrća
Sastojci:
- 600 g krompira
- 1 veći plavi patlidžan
- 5 fileta pečene paprike
- 120 g kuskusa
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 400 g pelata paradajza
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašičica šećera
- 2 dl vode, ulje
- bosiljak, peršun
- mešavina začina
Priprema:
1. Krompir oguliti i iseći na kolutove.
2. Neoljušten plavi patlidžan iseći na kolutove, posoliti i ostaviti da pusti sok. Potom ga oprati i ostaviti da se osuši.
3. Kolutove krompira i patlidžana propržiti na vrelom ulju.
4. Posebno pripremiti sos. Crni i beli luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja. Dodati paradajz pire te i njega kratko propržiti. Zatim dodati izmiksani pelat paradajza, vodu, šećer i začine po ukusu pa sve zajedno kratko prokuvati.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti kolutove krompira. Preliti ih sa malo sosa od paradajza i posuti kuskusom. Poređati kolutove patlidžana, preliti ih sosom i posuti kuskusom, na kraju rasporediti filete pečene paprike, preliti ih preostalim sosom i posuti kuskusom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 40 min.
Izvor: Dobra hrana