Musaka sa makaronama
Sastojci:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 400 g kratkih makarona
- 400 g pelata paradajza
- 200 g kačkavalja
- 2 praziluka
- 1 glavica crnog luka
- 30 g putera
- 2 pune kašike brašna
- 3 dl pavlake za kuvanje
- 2,5 dl mleka, ulje
- mešavina začina
Priprema:
1. Crni luk iseći na kockice i propržiti na malo ulja. Potom dodati mleveno meso te i njega propržiti da promeni boju. Dodati izmiksani pelat paradajza, začine po ukusu i dinstati na umerenoj temperaturi. Tokom dinstanja po potrebi dolivati malo vode dok meso ne omekša.
2. Praziluk iseći na kolutove i kratko blanširati u slanoj vodi. Zatim ga ocediti od suvišne tečnosti i ostaviti sa strane.
3. Odvojeno u manjoj posudi otopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno uz neprestano mešanje dolivati mešavinu mleka i pavlake za kuvanje dok se ne dobije željena gustina. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu.
4. Makarone obariti u slanoj vodi pa ih ocediti od suvišne tečnosti.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati polovinu makarona. Preliti ih polovinom bešamel sosa, a zatim rasporediti fil od mesa, naneti 1/2 praziluka i posuti polovinom rendanog kačkavalja. Potom naneti sloj preostalih makarona, rasporediti po njima praziluk, preliti bešamelom i posuti kačkavaljem.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok odozgo ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana