Najbolje povrće i voće za avgust
Kupovina namirnica može biti poprilično mukotrpan zadatak, ali ako znate šta treba kupiti, kupovina će proći puno jednostavnije i jeftinije. Kupovina sezonskih namirnica je zdrav i jeftin način ishrane.
Ovaj mesec nam donosi obilje voća i povrća. Sve vrste su osvežavajuće, što ih čini odličnim za vruće letnje dane. Veći deo ovih namirnica će vam pomoći u zaštiti kože od štetnog delovanja sunca jer sadrže materije pomoću kojih same sebe štite od sunca.
Kliknite dalje za nastavak teksta
Najbolje voće
Kajsije
Kajsije sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i kalijuma, a odličan izvor vitamina A i C. Sada su najzdravije i najjeftinije, stoga ih svakako treba iskoristiti. Predlažemo vam da isprobate ovaj jednostavan recept za ukusni kompot od kajsija.
Dinja
Dobar je izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline. Odličan je izvor vitamina A, C i kalijuma. Iako sadrže dosta šećera, dinje sadrže malo zasićenih masti i soli, i jako malo holesterola. Dinja je sočna i osvežavajuća, odlično se slaže uz kruške, stoga svakako isprobajte ovaj smoothie od kruške i dinje.
Lubenica
Lubenica je pravo letnje voće s jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor kalijuma, a odličan izvor vitamina A i C. Lubenica je osvežavajuća, slatka i mirisna. Kako biste u njoj uživali još više, predlažemo vam osvežavajući sok od lubenice.
Breskve
Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Veći deo kalorija dolazi od šećera. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalijuma, i odličan izvor vitamina C. Ako nikada niste probali domaći čaj od breskve, svakako vam preporučujemo ovaj recept za ledeni zeleni čaj s breskvama.
Nektarine
Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli, ali veći deo kalorija dolazi iz šećera. Poput breskvi, dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalijuma. Odličan su izvor vitamina C. Nektarine možete probati na potpuno novi način, a mi vam predlažemo da probate nektarine s pikantnom riccoti.
Smokve
Ovo je doba godine kada možete uživati u svežim i zdravim smokvama. Dobar su izvor kalijuma, mangana, vitamina B6, a odličan izvor dijetalnih vlakana. Ako želite isprobati nešto potpuno novo i malo eksperimentisati sa namirnicama, predlažemo vam recept za čili taljatele sa smokvama.
Grožđe
Iako tokom godine nije pristupačno, sezona grožđa u avgustu tek započinje. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Odličan je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno samo po sebi, ne treba mu nikakvih dodataka, stoga predlažemo ovaj jednostavni i ukusni smoothie od grožđa.
Najbolje povrće
Paprika
Paprike su tokom ostalih meseci poprilično skupe, ali i pune pesticida. Svakako sada iskoristite sezonu paprika jer su dobar izvod tiamina, niacina, folne kiseline i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalijuma i mangana. Paprike možete pripremati na različite načine, a mi vam predlažemo paprike punjene ćuretinom.
Tikvice
Sezona tikvica je sada na vrhuncu. Ovo ukusno povrće blagog ukusa je dobar izvor proteina, vitamina A, tiamina, niacina, fosfora i bakra. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezijuma, kalijuma i mangana. Tikvice su uistinu jednostavne za pripremu i možete ih pripremati na različite načine. Svakako isprobajte ovaj recept za tikvice punjene piletinom.
Kukuruz
Pristupačan, ukusan i hranljiv, kukuruz pripada pravom letnjem povrću. Sadrži malo zasićenih masti i jako malo holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na različite načine, a najpopularniji je kuvan i sa žara. Kako biste isprobali nešto novo predlažemo vam varivo od Tilapia i kukuruza.
Patlidžan
Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Sadrži dosta soli i veći deo kalorija dolazi iz šećera. Dobar je izvor vitamina K, tiamina, vitamina B6, folne kiseline, kalijuma i mangana, a odličan je izvor dijetalnih vlakana. Patlidžane možete pripremati na različite načine, a svakako isprobajte patlidžane punjene tunom.
Krastavci
Sadrže malo zasićenih masti i jako malo holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A, magnezijuma, fosfora i mangana, a odličan izvor vitamina C, K i kalijuma. Krastavce najčešće jedemo kao salatu, ali s njima možete raditi razna jela. Kako biste u krastavcima tokom leta uživali još više, predlažemo ovu kremastu supu od krastavaca koja se može jesti i hladna.